La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Copiii din Bordeşti au descoperit frumuseţea Deltei şi a rugăciunii împreună
Un grup de copii din Parohia Bordeşti, judeţul Vrancea, s-a bucurat la sfârşitul lunii august de frumuseţile naturale ale Deltei Dunării şi de o bucată de vacanţă petrecută împreună la Maliuc, judeţul Tulcea. Au fost însoţiţi de pr. Cristinel Muscalu, parohul bisericii din Bordeşti, şi de doamna preoteasă Roxana Muscalu, profesoară de geografie, care i-au îndrumat şi le-au făcut şederea în tabără plăcută şi educativă. „Pe perioada şederii în campus copiii au avut un program bine definit. Într-o zi s-a organizat şi un concurs de pescuit. Astfel, cei mici, cu undiţe, multe dintre ele improvizate de administratorul taberei, domnul Apostol Dan din Buzău, s-au întrecut între ei din dorinţa de a povesti celor de acasă isprava lor de a fi prins cel mai mare peşte sau cei mai mulţi. La finalul programului s-a aflat, cum era firesc, şi un câştigător care, spre amuzamentul tuturor, a fost cel mai mic dintre participanţi, Ciribaşa Mihai, în vârstă de 9 ani. Mulţumirea pescarilor de ocazie a fost desăvârşită atunci când peştii care au fost prinşi de ei le-au fost fripţi de organizatori la focul de tabără, fiecare înfruptându-se pe săturate din munca sa.
S-au organizat concursuri de ping-pong, de modelare a nisipului şi de înot, iar într-una dintre dimineţi participanţii s-au trezit la ora 5:00 pentru a prinde răsăritul de soare în Deltă, ocazie cu care şi-au făcut poze care să le rămână amintire“.
Pe lângă scopul taberei de cunoaştere directă a frumuseţilor naturale din biosfera Deltei Dunării, s-a avut în vedere şi deprinderea zilnică a unui comportament creştin. A fost organizat un program de rugăciune colectivă la care au participat toţi şi, de asemenea, au avut loc discuţii pe tema respectului pentru mediul înconjurător. Tinerii au fost încântaţi de plimbările cu barca pe canalele Deltei şi de admirarea pe viu a coloniilor de pelicani, precum şi a tuturor păsărilor specifice locului. Tinerii au mers şi la biserica parohială din Maliuc, unde au primit din partea Fundaţiei „Sfântul Sava“ atât diplome de „Cavaleri de onoare ai Deltei“, cât şi diplome speciale pentru „cel mai bun pescar“ sau „cel mai perseverent pescar“. „Nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta şi vom relua acest proiect şi anul viitor cu alţi copii“, a mai spus pr. Cristinel Muscalu.
Tabăra a fost organizată cu binecuvântarea IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, iar cheltuielile pentru cazare şi masă au fost suportate, prin purtarea de grijă a părintelui Mihail Milea, de către Fundaţia „Sfântul Sava“ din Buzău.