De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Corala „Nicolae Lungu” a concertat la Biserica „Sfântul Elefterie“-Nou
Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, din Capitală, a fost în seara zilei de luni, 19 iunie, gazda unui concert de excepție susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române. Evenimentul muzical a încheiat ediția a 12-a a stagiunii corale bucureștene „Paul Constantinescu”, organizată de Asociația Națională Corală din România și de Universitatea Națională de Muzică din București.
Numeroși credincioși și iubitori ai muzicii corale s-au adunat în lăcașul de cult din sectorul 5 al Capitalei, în seara zilei de luni, pentru a audia concertul coral susținut cu multă măiestrie de grupul vocal care oferă în fiecare duminică și sărbătoare răspunsurile liturgice la Catedrala Patriarhală. Corala „Nicolae Lungu” a interpretat lucrări semnate de compozitori renumiți, deopotrivă români și străini, printre care se numără Paul Constantinescu, Vinicius Grefiens, Nicolae Lungu, Gavriil Musicescu, Serghei Rahmaninov, Ola Gjeilo și alții, sub bagheta dirijorală a părintelui Stelian Ionașcu, a arhidiaconului Răzvan Constantin Ștefan, a Luminiței Guțanu Stoian și a lui Florian Costea.
Părintele conf. dr. Stelian Ionașcu ne-a vorbit despre succesul acestei reprezentații și despre elementele care au contribuit la reușita concertului: „Am susținut un concert foarte bun și am avut o prestație deosebită, spunem noi, în sensul în care ne-au ajutat foarte mult publicul, care a fost numeros, prezența de spirit a coriștilor, care au răspuns gesturilor dirijorale, precum și repertoriul care a fost foarte bine pregătit. Am prezentat piese bisericești din repertoriul românesc și internațional. Am dori ca muzica bisericească de factură corală să capete o poziție mai semnificativă prin existența unui număr mai mare de credincioși care să asculte această muzică și în afara programului liturgic. Am o colaborare deosebită cu cei trei dirijori de la pupitru, astfel încât personalitatea lor își spune cuvântul. Sfătuiți și de mine, aceștia au posibilitatea să își aleagă propriul repertoriu, aducând de fiecare dată prospețime interpretării noastre”.
Părintele protoiereu Valer Ulican, parohul Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, a arătat că acest lăcaș de închinare reunește în mod constant grupuri vocale de renume și public meloman din întregul oraș: „Avem o colaborare foarte bună cu Asociația Națională Corală din România, care a organizat această stagiune ajunsă la a 12-a ediție. Pe parcursul anilor, cântările bisericești care nu se puteau cânta la Ateneul Român au fost interpretate pe soleea noastră, în Biserica «Sfântul Elefterie». Au trecut pe aici foarte multe corale de-a lungul timpului, cele mai recente fiind Corul bărbătesc «Cantus Domini», Corul de copii și tineret «Symbol - Jean Lupu» al Patriarhiei Române, Corala «Appassionato» din Târgoviște, precum și alte grupuri vocale din țară și din București. În contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, am căutat să organizăm mai multe astfel de activități culturale și muzicale. Cântarea bisericească este o rugăciune, iar în seara aceasta ne-am rugat cu toții și avem, acum, sufletele încărcate de bucurie”.