În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Corifeii Apostolilor au fost sărbătoriți la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit sâmbătă, 29 iunie, în ziua de pomenire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în mijlocul credincioșilor adunați în duh de rugăciune la Catedrala Patriarhală din București.
Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș. După citirea pasajului evanghelic, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care vorbit despre misiunea celor doi Apostoli pomeniți, explicând înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei sărbătorii, care amintește despre mărturisirea Sfântului Petru din Cezareea lui Filip.
„Pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o mare sărbătoare a Bisericii. Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi este întotdeauna citită la sfințirea unei biserici, ceea ce ne amintește că pe credința și mărturia Apostolilor, exprimată prin Sfântul Petru, a fost zidită Biserica Mântuitorului. El a spus atunci că porțile iadului nu o vor birui. Dincolo de potrivniciile și vânturile care au lovit-o și care o mai lovesc, Biserica Mântuitorului a fost clădită pe această temelie a credinței și a mărturisirii celui care s-a dovedit a fi piatră a credinței și apoi un exemplu de întoarcere și de pocăință, care rămâne la îndemâna noastră, a tuturor. Învățăm din viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel dorința lor de a se coborî mai mult decât li s-ar fi cuvenit, o stare de smerenie care se cuvine a fi împrumutată de toți ucenicii Domnului. Sfântul Pavel se consideră cel dintâi dintre păcătoși. Din cuvintele lui Biserica a împrumutat și, înainte de fiecare împărtășire, preoții și credincioșii rostesc aceleași cuvinte: «Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit în lume să mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu». Într-un alt loc, cu alt prilej, aceleași cuvinte le-a rostit și Sfântul Apostol Petru. Grija cea mai mare din viața celor doi Apostoli a fost pentru toate comunitățile unde au propovăduit, așezând episcopi, preoți și diaconi, care au dus mai departe cuvintele Evangheliei. Era împlinirea cuvintelor Mântuitorului de a merge până la marginile pământului și de a propovădui Evanghelia la toată făptura”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.