La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Corul „Învierea“ din Foeni, 10 ani de activitate
Anul acesta se împlinesc 10 ani de la înfiinţarea Corului „Învierea“ din Foeni, judeţul Timiş, întemeiat de preotul Nicolae Strizu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“.
„Acest cor păstrează tradiţia mai multor generaţii de corişti din localitate, de peste 130 de ani. Prima atestare documentară a unei formaţii corale în localitatea noastră este din anul 1880, când Corul plugarilor din Foeni a cântat la înmormântarea ilustrului domn Andrei Mocioni de Foeni. În 1891, Dimitrie Sumanu (unul din cei opt dirijori din Chizătău, judeţul Timiş, care au împânzit Banatul cu 84 de coruri) vine la Foeni pentru pregătirea corului bărbătesc, ce va fi condus în continuare de învăţătorul Procopie Simianu sub denumirea „Reuniunea de cântări din Foen“. În perioada interbelică, corul este condus de acelaşi învăţător, urmat de cântăreţul Mihai Glavan. O nouă generaţie de corişti în perioada anilor â70 este coordonată de Romanitan Pavel, profesor de muzică la Liceul Pedagogic din Timişoara. Din 1983 până în 2004, a funcţionat corul mixt al bisericii, condus de cântăreţul Traian Petrovici, iar anul 2004, am hotărât organizarea actualului cor, «Învierea»“, a precizat pr. Nicolae Strizu.
Activitatea acestui cor depăşeşte în scurt timp de la înfiinţare cadrul bisericii parohiale, făcându-se cunoscut pe plan judeţean şi regional, purtând stindardul cântecului religios, tradiţional şi naţional. Corul „Învierea“ face parte din Asociaţia Naţională Corală din România şi este laureat al mai multor festivaluri corale, dintre care amintim: Premiul I la Festivalul concurs „Lada cu zestre a neamului“, organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Consiliului Judeţean Timiş; ediţiile 2009, 2010, 2012. Premiul II la Festivalul „Cu noi este Dumnezeu“, Orăştie 2010. Premiul I la „Cântecele Betleemului“-Timişoara 2010. Premiul II la Festivalul „Pe Tine, Doamne, Te Lăudăm“-Lugoj 2011. Corul „Învierea“ a fost mesager al colindului românesc la celebrul Festival de Crăciun „Internationales Adventsingen“ de la Viena în anii 2008 şi 2013. A reprezentat România la festivalurile de folclor din Cetereze - Serbia, şi Tudora - Republica Moldova, a concertat şi a legat prietenii cu românii din Veneţia, Verona, Cernăuţi, Valea Timocului şi Banatul Sârbesc. De asemenea, a susţinut recitaluri în cadrul unor importante festivaluri corale româneşti: Festivalul Coral Internaţional „D.G. Kiriac“ de la Curtea de Argeş 2013 şi Festivalul Coral Internaţional „Pastorala“ de la Focşani, 2014. (George Giurgiu)