În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
„Coşuri tradiţionale de Paşti“, la Paşcani
În Piaţa „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani s-a desfăşurat marţi, 14 aprilie 2015, prima ediţie a concursului-expoziţie „Coşuri tradiţionale de Paşti“. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură din Paşcani, în colaborare cu Protopopiatul Paşcani.
În Piaţa „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani s-a desfăşurat marţi prima ediţie a concursului „Coşuri tradiţionale de Paşti“, în care au fost implicate mai multe parohii din Protopopiatul Paşcani. În deschidere, un sobor de preoţi, în mijlocul căruia s-a aflat părintele protopop Pavel Postolachi, a binecuvântat produsele tradiţionale.
„Cel mai frumos coş pascal decorat“
Juriul competiţiei a fost alcătuit din d-na Calistru Dana - director al Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, pr. Gigi-Daniel Ioan - secretar al Protopopiatului Paşcani şi membru în consiliul consultativ al Casei de Cultură Paşcani, şi Romică Ipate - muzicolog şi referent al Casei de Cultură Paşcani.
Înainte de jurizarea propriu-zisă, a avut loc un concert al Fanfarei „Trubadurii“, al cărei dirjor este prof. Mihăiţă Atomei. Un moment aparte l-a oferit Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Boşteni, care s-a prezentat cu un grup numeros, format din preotul paroh, preoteasa şi copiii din corul bisericii. Aceştia au fost îmbrăcaţi în straie de sărbătoare pe care ei înşişi le-au cusut, în cadrul şezătorilor organizate în cadrul Parohiei Boşteni. Au fost acordate premii pe următoarele secţiuni: „Cel mai autentic coş“ - titlu câştigat de Parohia Lunca Paşcani, reprezentată de prof. Aurica Tîgâţă, „Cel mai bogat coş“ - titlu obţinut de către reprezentanţii Parohiei „Înălţarea Domnului“ din Paşcani, „Cel mai frumos coş pascal decorat“ - titlu obţinut de către Parohia Boşteni, „Cel mai gustos coş pascal“ - titlu obţinut de către preotul paroh Romică Simiciuc, de la parohia din Soci. Toţi participanţii au primit câte un premiu în bani şi diplome, ca încurajare şi răsplată pentru activitatea desfăşurată.
„Considerăm că această manifestare a fost o reuşită, fiind un început pe care ne dorim să-l dezvoltăm şi să-l promovăm în zona noastră, reînnodând tradiţia frumoasă a binecuvântării evenimentelor specifice Sfintelor Paşti“, ne-a declarat pr. protopop Pavel Postolachi.