De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Crăişorul munţilor“ a fost pomenit de Sânziene
De sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Oradea. A devenit deja o tradiţie ca în această zi, de Sânziene, chiriarhul Oradiei să fie în mijlocul credincioşilor acestei enorii când se face şi pomenirea eroului naţional Avram Iancu.
În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, Preasfinţia Sa l-a hirotonit pe teologul Flaviu Mirel Ivan întru diacon, pe seama Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Parohia Sfârnaş, Protopopiatul Marghita, iar pe diaconul Adrian Petrică Rusu întru preot, pe seama Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Parohia Chijic, Protopopiatul Oradea. Cel mai nou preot din Eparhia Oradiei a primit şi hirotesia de duhovnic. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Sofronie a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca ce relatează despre naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, prezentând aspecte ale vieţii şi activităţii Înaintemergătorului Domnului, arătând, astfel, importanţa acestuia în istoria mântuirii neamului omenesc: "Evanghelia ne prezintă, prin cuvintele inspirate ale Sfintei Scripturi, cum a avut loc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi de naştere noi o prăznuim în primul rând pentru că are temei biblic, la fel cum şi moartea sa, prin decapitare, este amintită în paginile Sfintei Scripturi, dar şi pentru că Sfântul Ioan este ultimul prooroc înainte de venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în lume. Toţi proorocii au anunţat că va veni Mesia, dar el este ultimul dintre aceştia şi cel care face legătura între Vechiul Testament şi Noul Testament". Ierarhul a vorbit şi despre Sfinţii Niceta de Remesiana şi Ioan cel Nou de la Suceava, prăznuiţi în aceeaşi zi: "Sfântul Niceta de Remesiana este considerat de istoriografia creştină un apostol al daco-romanilor datorită misiunii de încreştinare pe care a desfăşurat-o. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, a cărui mutare a sfintelor sale moaşte din Cetatea Chilia în Cetatea Sucevei o serbăm azi, a fost martirizat în Crimeea de către musulmani şi sfintele moaşte au fost aduse în Ţara Moldovei în timpul domniei lui Alexandru cel Bun". Slujba Parastasului pentru Avram Iancu După Sfânta Liturghie, soborul slujitor, în frunte cu ierarhul locului, şi credincioşii prezenţi s-au deplasat, în procesiune, spre scuarul din faţa statuii eroului naţional Avram Iancu, aflată în vecinătatea bisericii, unde s-a desfăşurat un ceremonial religios, cultural şi militar. Preasfinţitul Părinte Sofronie a oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea eroului Avram Iancu, "Crăişorul munţilor", după care membrii Asociaţiei "Avram Iancu" din Oradea au susţinut scurte alocuţiuni şi un program cultural-artistic. Un detaşament militar din cadrul Garnizoanei Oradea a prezentat onorul militar şi garda de onoare, iar oficialităţile municipale şi judeţene prezente au depus coroane de flori. În acest an se împlinesc 187 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, cel care a luptat mult pentru apărarea, transmiterea şi dăinuirea identităţii noastre culturale, româneşti şi ortodoxe.