În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Credincioşi ortodocși din Siria la Palatul Patriarhiei
Un grup de credincioși din Biserica Ortodoxă a Antiohiei a efectuat un pelerinaj de 10 zile în țara noastră, intitulat „România, grădina Maicii Domnului”.
Marți, 24 septembrie, în ultima zi de itinerar duhovnicesc, pelerinii au fost întâmpinați în Palatul Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Însoțitor al grupului a fost părintele Spyridon Fayad, protoiereu de Latakia (Siria), iar pe parcursul șederii în țara noastră credincioșii sirieni s-au bucurat de întâlnirea cu Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei). Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul le-a adresat oaspeților un cuvânt de bun venit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Relațiile dintre Sfintele noastre Biserici sunt foarte vechi, foarte puternice și marcate de dragoste și cooperare. Pelerinajul pe care l-ați făcut în România confirmă prietenia, unitatea Ortodoxiei, dragostea și compasiunea dintre popoarele noastre. Vizita pe care o încheiați în țara noastră a fost una de întărire a credinței și de însoțire cu harul lui Dumnezeu care se dăruiește pelerinilor”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
La final, Preasfințitul Părinte Qais de Erzurum a vorbit despre așezămintele bisericești și culturale pe care pelerinii sirieni le-au vizitat în timpul șederii în România: „Pelerinajul a durat 10 zile și a început cu mănăstirile aflate pe Valea Prahovei. Ne-am oprit în mod special la Mănăstirea Snagov, locul primei tipografii unde Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a tipărit pentru noi primele cărți liturgice în limba arabă - Liturghierul arab-grec în 1701 și Ceaslovul în 1703, ca un semn pentru consolidarea relațiilor dintre cele două Biserici Ortodoxe surori. Am vizitat și Mănăstirea Ghighiu, unde este Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca, venită din Muntele Liban în anii 1957-1958. Apoi am fost la Mănăstirea Caraiman, am vizitat Palatul Peleș, Mănăstirea Sinaia, Castelul Bran, astfel încât pelerinajul a devenit și o vizită culturală și turistică. De la Brașov am ajuns în Moldova și Bucovina, unde am vizitat aproape toate mănăstirile. Am petrecut o noapte la Iași, unde am slujit și Sfânta Liturghie, după care am revenit în București și am vizitat Mănăstirea Antim, Biserica «Sfântul Spiridon»-Vechi, care a fost metoc antiohian, aproape toate așezămintele care au avut legătură cu spațiul oriental”. Itinerarul duhovnicesc s-a încheiat printr-o rugăciune de mulțumire la moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu din Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou și o vizită la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia.