În Duminica a VIII-a după Rusalii, a Înmulţirii pâinilor, mai multe lăcaşe de cult din Transilvania au fost târnosite, iar credincioşii au fost binecuvântaţi de ierarhii care au vorbit despre Pâinea cea vie, Cuvântul Evangheliei care este viaţă.
Prima duminică de după praznicul Adormirii Maicii Domnului i-a adunat pe credincioşii din Sadu, judeţul Sibiu, la noua biserică din localitate, unde trei arhierei au sfinţit altarul de rugăciune ridicat în ultimii ani. Evenimentul a fost unul deosebit pentru comunitatea de la Sadu, care şi-a văzut îndeplinit visul de a înălţa în centrul localităţii o biserică măreaţă şi încăpătoarea pentru mulţimile de credincioşi. Chiar dacă la Sadu există o biserică monument istoric zidită în secolul al XVI-lea, pe locul unei bisericuţe de lemn şi mai vechi, păstrată astăzi într-un loc din centrul localităţii, de mult timp s-a simţit nevoia zidirii unui locaş de cult mai generos ca spaţiu liturgic şi care să arate atât credinţa oamenilor de aici, cât şi jertfelnicia lor. Piatra de temelie pentru această adevărată catedrală din Sadu, cu hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“, a fost aşezată în 1996 de Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Locul de zidire a fost chiar cel pe care exista bisericuţa de lemn amintită mai sus. Acest vechi lăcaş de cult a fost mutat în alt amplasament din central localităţii şi se păstrează şi astăzi, ca o mărturie peste veacuri a credinţei românilor ardeleni de pe aceste meleaguri. Lucrările de zidire au început prin eforturile comunităţii de la Sadu, iar Parohia Sadu II era păstorită la acea vreme de părintele Gheorge Boorel. După trecerea la cele veşnice a părintelui Boorel în 2005, actualul paroh de la Sadu II, Liviu Mihail Moisiu a continuat lucrările la biserică. În prezent, altarul este pictat şi urmează ca în curând şi celelalte părţi ale sfântului lăcaş să fie înveşmântate cu pictură.
Pâinea vieţii
Slujba de târnosire a bisericii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Lăcaşul de cult a fost uns cu Sfântul şi Marele Mir, stropit cu apă sfinţită, iar Sfânta Masă a fost sfinţită şi împodobită. Pictura din Sfântul Altar şi icoanele de pe catapeteasmă au fost şi ele sfinţite de ierarhi. După sfinţire, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă amenajată în faţa lăcaşului de cult. Din soborul de preoţi au făcut parte protopopul de Avrig, pr. Vasile Gafton, preoţii din Sadu şi alţi slujitori de la parohiile învecinate, din Sibiu şi de mai departe. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane din Sibiu.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Visarion. Ierarhul a tâlcuit pe larg Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea înmulţirii pâinilor. „În Evanghelia de astăzi vedem cum Mântuitorul Iisus Hristos a hrănit poporul cel ales cu pâinea cerească, i-a împărtăşit din Cuvântul dumnezeiesc al Evangheliei, dar şi cu pâinea cea trupească, înmulţită acum în chip minunat. Şi astăzi, Mântuitorul ne spune nouă, slujitorilor Bisericii: «Daţi-le voi să mănânce!». Îi cheamă Mântuitorul Iisus Hristos pe slujitorii Sfintelor Altare să împărtăşească poporului lui Dumnezeu pâinea cea adevărată, cuvântul Evangheliei care este viaţă, şi cine crede în ea se mântuieşte şi se adapă aşa cum se cuvine din izvorul cel viu şi adevărat, din apa cea vie a învăţăturii dumnezeieşti. Cheamă Biserica astăzi pe slujitorii ei să împărtăşească pe credincioşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, în cadrul Sfintei Liturghii, când pe masa Sfântului Altar, Domnul Hristos se jertfeşte în chip nesângeros şi ne cheamă pe toţi să primim Sfintele Taine, cu frică de Dumnezeu, cu multă credinţă şi cu dragoste, spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci“, a subliniat PS Episcop Visarion.
Distincţii şi felicitări
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioşii, preoţii şi autorităţile din Sadu pentru lucrarea măreaţă realizată în satul lor. Ierarhul a subliniat faptul că zidirea acestei biserici a fost o necesitate, iar credincioşii şi-au exprimat de foarte mult timp dorinţa de a avea un nou altar de închinare. Ca semn de preţuire pentru eforturile depuse la zidirea şi înfrumuseţarea noii biserici din Sadu, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit mai multe distincţii. Astfel, preotul Liviu Mihail Moisiu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul din Sadu, Valentin Dumitru Ivan, a primit distincţia „Crucea şaguniană pentru mireni“. Acte de cinstire au primit: Consiliul local, Consiliul şi Adunarea parohiale, Comitetul de femei şi mai multe persoane ce au sprijinit consistent lucrările de construcţie.
O frumoasă icoană a fost oferită bisericii din Sadu de PS Episcop Visarion, ca amintire a vizitei efectuate la sfinţirea lăcaşului de cult. Cuvintele de mulţumire din partea comunităţii de la Sadu au venit prin preotul Liviu Mihail Moisiu. Parohul le-a mulţumit ierarhilor, preoţilor, autorităţilor locale şi centrale pentru susţinerea lucrărilor de la Sadu. Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol folcloric în faţa Căminului Cultural, unde a avut loc şi agapa frăţească.
Prezenţă arhierească la Coplean
Credincioşii Parohiei Coplean, Protopopiatul Dej, s-au bucurat duminică, 18 august, de vizita Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a fost întâmpinat la Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ de mulţime de preoţi şi credincioşi, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost oficiată pe un altar de vară, special amenajat în curtea bisericii şi a fost precedată de sfinţirea iconostasului din biserică.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre Pâinea Vieţii, adică Sfânta Euharistie. „Absolut fiecare dintre noi nu ne obişnuim cu gândul morţii şi căutăm să ne prelungim viaţa cât de mult. Domnul Iisus Hristos este cel care ne oferă nouă viaţa veşnică fericită, iar medicamentul vieţii veşnice este Pâinea cea Vie, «Eu sunt Pâinea cea Vie, care s-a coborât din cer. Cine mănâncă din Pâinea aceasta va fi viu» (Ioan 6, 51)“, a spus ierarhul.
În semn de apreciere pentru eforturile depuse în activitatea pastorală, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit parohului Dragoş Mircea distincţia de iconom stavrofor. De asemenea, tuturor celor care s-au implicat în lucrările efectuate la biserica parohială, ierarhul le-a dăruit diplome de aleasă cinstire. La finalul slujbelor, a fost oficiată şi o sfeştanie la casa parohială, nou construită. Actuala biserică din localitatea Coplean a fost ridicată între anii 1898-1900. Până în 1900, credincioşii din această parohie aveau o bisericuţă de lemn, care, odată cu finalizarea bisericii de piatră, a fost demolată. De-a lungul anilor, din cauza vechimii, la locaşul de cult al parohiei au fost efectuate mai multe lucrări de reabilitare.
Resfinţirea bisericii din Tihău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a binecuvântat lucrările de restaurare şi înfrumuseţare efectuate la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Tihău, Protopopiatul Jibou, şi a săvârşit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat că printre minunile săvârşite de Mântuitorul Hristos din iubire asupra semenilor a fost şi cea a săturării mulţimilor cu cele cinci pâini şi doi peşti. „O zi întreagă îi învăţase Mântuitorul pe oameni pentru că îi văzuse ca pe nişte oi fără păstor, iar aceştia nu se mai puteau dezlipi de El. Când a venit seara, ştim că Mântuitorul le-a poruncit Apostolilor să le dea să mănânce“, după cum se arată în Evanghelie. „Pâinile din Evanghelia de astăzi reprezintă Trupul lui Hristos cu care ne împărtăşim şi noi la Sfânta Liturghie. De asemenea, peştele este tot un simbol creştin. În primele veacuri creştine, pentru a se recunoaşte între ei, creştinii desenau pe nisip simbolul peştelui. În limba greacă peştele se numea ICHTHIS. În acest cuvânt sunt cuprinse cuvintele Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii“, a arătat PS Petroniu.
Astfel, „prin minunile săvârşite, Domnul Hristos îşi arată dumnezeirea pentru a-i încredinţa pe Sfinţii Apostoli şi pe oamenii din jurul Său că El este Fiul lui Dumnezeu. Prin aceste minuni, Mântuitorul nu făcea decât să împlinească unele profeţii din Vechiul Testament care spuneau că la venirea lui Mesia orbii vor vedea, surzii vor auzi, muţii vor grăi, iar şchiopii vor sălta ca cerbii. Prin aceste minuni Mântuitorul le arăta că aceste vremuri au sosit“. La finalul cuvântului de învăţătură PS Petroniu a felicitat pe parohul Augustin Sălăjan şi pe credincioşii parohiei pentru efortul depus la lucrările efectuate la locaşul de cult.
Localitatea Tihău îşi află originile încă din vremea stăpânirii romane în Dacia. Aici, la Tihău, era limesul, graniţa Imperiului Roman, iar pe aceste meleaguri se mai păstrează şi astăzi urmele unui castru roman.
Ridicată între anii 1930-1933, biserica a intrat într-un amplu proces de reparaţii începând cu anul 1997. Astfel, pictura din interiorul locaşului de cult a fost curăţată şi restaurată, a fost montat sistemul de încălzire prin pardosea, ulterior aceasta fiind placată cu granit, au fost înlocuite geamurile şi uşile şi a fost restaurat iconostasul. De asemenea, exteriorul bisericii a fost retencuit, a fost schimbat acoperişul, a fost amenajată curtea bisericii, s-au ridicat gardurile, iar mormintele eroilor din curtea locaşului de cult au fost îmbrăcate cu granit. Cu acest prilej Preasfinţitul Episcop Petroniu a acordat persoanelor implicate la lucrările de restaurare, diplome de apreciere.
Sfinţiri de biserici în Protopopiatul Deva
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire“ din Parohia Roşcani, Protopopiatul Deva. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit gramate de mulţumire părintelui Şuiaga Victor şi tuturor celor care s-au implicat în restaurarea bisericii.
La ceas de Vecernie, Preasfinţitul Gurie a săvârşit slujba de resfinţire în biserica închinată Sfintei Cuvioase Parascheva din filia Poiana Răchiţele, Parohia Runcu Mare, Protopopiatul Deva. La final, ierarhul, în cuvântul de învăţătură, a scos în evidenţă dragostea pe care o are Hristos faţă de Biserica Sa, îndemnându-i pe credincioşi să stăruiască în iubire şi pace. Pentru osteneala depusă în restaurarea bisericii, parohul Roman Vinca a fost ridicat la rangul de iconom. Apoi, ierarhul a oferit gramate de mulţumire tuturor celor care au fost alături de păstorul lor, în lucrările la lăcaşul de cult.
Slujbă arhierească în Catedrala clujeană
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Catedrala mitropolitană unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După momentul citirii pericopei evanghelice, PS Vasile Someşanul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, pornind de la cuvintele Mântuitorului: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu (Mt. 4, 4)“.
„Potrivit puterilor lăsate de Dumnezeu în fiinţa omenească, atunci când omul, ca persoană, devine conştient de această realitate aşezată de Dumnezeu în adâncul fiinţei noastre, că nu numai cu pâine vom trăi, ci şi cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu, atunci lucrurile s-ar remedia spre folosul persoanei şi a omului din toate timpurile şi din toate locurile. Iată de ce minunea înmulţirii pâinilor în pustie a fost şi este un argument puternic pentru cei care cred. Cei care, pe lângă pâinea materială, se hrănesc suficient cu Cuvântul lui Dumnezeu, pot să depăşească orice lipsă, orice nevoie care pentru alţii ar produce îngrijorare“, a spus PS Vasile Someşanul.
Târnosire în Oaş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din Parohia Tur, Protopopiatul Oaş, în urma amplelor lucrări de înnoire, restaurare, pictare din nou şi rezidire a Sfintei Mese. Ierarhul a liturghisit şi a predicat pe noul altar de vară, pe care l-a şi sfinţit. După Sfânta Liturghie, PS Iustin Sigheteanul a conferit parohului Radu Rusu, Gramata Episcopală şi i-a oferit în dar o bederniţă, iar binefăcătorilor „Diplome de vrednicie“. Parohul, în numele credincioşilor din parohie, i-a oferit ierarhului o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul bisericii. (Arhid. Adrian Onica, diac. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)