De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Credincioşii din satul Homiceni au zidit biserică din ei înşişi
Sâmbătă, 15 iunie, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit biserica parohiei Homiceni din comuna Bârgăoani, Protopopiatul Piatra Neamţ, eveniment care a arătat lumii întregi că ceea ce este cu neputinţă la oameni este cu putinţă la Dumnezeu şi la cei care îşi fac din inimile lor bisericii vii ale lui Dumnezeu.
Părintele protopop Valentin Tofan, prezent la momentul de sărbătoare din viaţa acestei parohii, a subliniat faptul că în una din rugăciunile care se citesc la sfinţirea bisericii, alcătuire a lui Calist, patriarhul Constantinopolului, se cere ca Dumnezeu să caute cu ochi milostiv către cei care au zidit biserica pentru a le dărui acestora iertarea păcatelor, darul Sfântului Duh şi să li se împlinească toate cererile cele către mântuire, iar lăcaşul de cult să fie ocrotit până la sfârşitul veacurilor, cuvinte care cuprind şi binecuvântează toată osteneala şi dragostea puse în zidirea acestei biserici de comunitatea formată din doar 23 de familii. Părintele protopop a precizat faptul că enoriaşii sunt puţini la număr, dar mari prin credinţă, prin dragostea faţă de Biserica lui Hristos şi mai ales prin curajul de a zidi casă lui Dumnezeu în aceste vremuri. „Din nesperat, nădejdea s-a împlinit“, a fost răspunsul Înalt Preasfinţitului Teofan, care a evidenţiat şi faptul că Dumnezeu a împrumutat braţele Sale părintelui paroh şi tuturor celor care s-au aflat în jurul părintelui în toată această perioadă şi i-a îndemnat pe aceştia să fie cu toţii la biserică de fiecare dată atunci când se va săvârşi Sfânta Liturghie.
Ca semn văzut al momentului acestuia legat de sfinţirea bisericii, părintele paroh, Bogdan Cristinel Hotea, a primit distincţia de iconom stavrofor. Tot în semn de recunoştinţă, mai mulţi credincioşi au primit distincţii de vrednicie, în timp ce domnul Nelu Dabija, unul dintre principalii ctitori, a primit distincţia „Crucea Moldavă“. El face parte dintr-o familie cu nouă copii, toţi implicându-se în mod activ la ridicarea acestui altar de jertfă, semn că în inimile multor credincioşi familia de acasă încă reprezintă prelungirea bisericii din mijlocul satului. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Teofan a evidenţiat încă o dată faptul că toţi cei care doresc să trăiască Evanghelia, toţi cei care doresc să-L cunoască pe Dumnezeu au un singur dor, acela de a deveni casă, sălaş şi chivot al pogorârii Duhului Sfânt.
Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaş a fost pusă în data de 16 mai 2010, la pomenirea Sfinţilor 318 Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, astfel că noul lăcaş de cult a primit şi acest hram, alături de cel al Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Biserica este zidită în stil ştefanian, păstrând arhitectura bisericii moldave.