Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Credincioșii hipoacuzici din Pitești și Mioveni reuniți la Buzău
Paraclisul „Sfântul Ierarh Meletie” al Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a găzduit duminică, 24 noiembrie 2024, întâlnirea anuală a grupurilor de credincioși hipoacuzici din Pitești și Mioveni.
Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie, transpusă în limbajul mimico-gestual liturgic românesc, și a continuat cu un repertoriu de colinde și o serie de convorbiri duhovnicești care au avut următoarele teme: „Nașterea Domnului prin ochii copiilor și credincioșilor surzi”; „Problemele și încercările comune pe care le întâmpină comunitățile de credincioși surzi”.
Din soborul de slujitori au făcut parte: ierom. Meletie Onu, de la Așezământul Eclesial de Misiune Creștin-Ortodoxă din satul Mănicești, județul Argeș, destinat îngrijirii persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire; pr. Cătălin Istrate, slujitorul comunității surzilor din Mioveni, și pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul credincioșilor surzi din Buzău.
„Am dorit să exprimăm forma de slujire pe care Biserica Ortodoxă Română a început-o în anul 1996, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, și care a generat o nouă modalitate de vestire a Evangheliei. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2008, s-a elaborat și tipărit primul Liturghier bilingv, care are în cuprinsul său imagini fotografice ale textului liturgic. Slăvit să fie Domnul, prin rânduiala Căruia Sfântul Ierarh Meletie a fost redescoperit și hărăzit ca ocrotitor al persoanelor surde!”, a transmis părintele ieromonah Meletie Onu, cel care a inițiat și dezvoltat limbajul mimico-gestual liturgic românesc pentru credincioșii hipoacuzici din Patriarhia Română.
La eveniment au luat parte și câțiva elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive din Buzău.
Programul s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au participat toți cei prezenți.