La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Credincioșii parohiei bucureștene „Soborul Maicii Domnului” au vizitat Muzeul Satului
Un grup de 50 de credincioși ai Parohiei „Soborul Maicii Domnului” din Sectorul 3 Capitală au vizitat duminică, 24 noiembrie 2019, după Sfânta Liturghie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Ei au beneficiat de un tur ghidat și astfel au putut vedea case și gospodării românești din toate provinciile istorice ale României, păstrate și puse în valoare în „satul din mijlocul urbei”.
Credincioșii au fost însoțiți de părintele diacon Eugen Buchiu, inițiatorul acestei acțiuni, care ne-a declarat: „În urmă cu puțin timp, în cadrul unei discuții pe care am avut-o cu persoane din parohie, acestea mi-au mărturisit că, deși locuiesc în București, nu au vizitat niciodată Muzeul Satului. Pornind de la această constatare, am considerat de bun augur să organizez vizita, acesta fiind modul nostru, la nivel de parohie, de a omagia satul românesc”.
Credincioșii parohiei au fost întâmpinați la muzeu de doi artiști de muzică populară, Florin Racoci și Marius Voicu, care au interpretat cântece tradiționale din folclorul românesc. „La invitația părintelui diacon Eugen Buchiu, iată că în această zi suntem aici la Muzeul Satului, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, și este o mare bucurie pentru noi să fim alături de acești enoriași care au venit cu inima deschisă să viziteze locul în care tradițiile neamului românesc sunt la ele acasă”, a spus artistul Marius Voicu.
Vizita a constituit pentru credincioși, pe de o parte, un prilej de rememorare a copilăriei din locurile natale, iar pe de altă parte, pentru unii dintre ei a fost un prim contact cu acest muzeu. În acest sens, o persoană din cadrul grupului a afirmat: „Deși locuiesc de 40 de ani în București, nu am vizitat niciodată Muzeul Satului, de aceea este o zi importantă și deosebită pentru mine”. În semn de mulțumire pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestei vizite, diaconul Eugen Buchiu a oferit muzeului o icoană cu Sfântul Gheorghe Pelerinul, sfânt născut în satul Șugag din Ardeal.