Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Credincioşii primesc ramuri verzi sfinţite
Biserica Ortodoxă prăznuieşte duminică, la 50 de zile de la Învierea Domnului, marele praznic al Coborârii Duhului Sfânt şi al revărsării darurilor bogate ale Preasfintei Treimi peste întreaga Biserică.
Despre rânduielile liturgice speciale care se săvârşesc cu ocazia acestei sărbători şi despre semnificaţia lor ne-a vorbit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt este precedată de pomenirea specială a celor adormiţi în ziua de sâmbătă, cunoscută în popor ca "Moşii de vară", pentru că acum Biserica se roagă pentru toţi cei adormiţi din neamul nostru, moşi şi strămoşi. La Catedrala patriarhală din Bucureşti se oficiază sâmbătă dimineaţa Utrenia şi Sfânta Liturghie, cu pomenirea celor adormiţi, ctitori ai acestui sfânt lăcaş, a celor care s-au ostenit şi au slujit aici, arhierei, preoţi, ieromonahi, ierodiaconi, monahi şi monahii, şi a binecredincioşilor creştini. Părintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a spus că în cadrul Utreniei şi al Sfintei Liturghii se rostesc ectenii de pomenire speciale pentru cei care au adormit în Domnul.
În ajunul Rusaliilor, la Catedrala patriarhală se vor săvârşi Vecernia praznicului şi Litia, urmând ca duminică dimineaţa laudele bisericeşti să fie continuate cu slujba Utreniei. Duminică, în ziua Rusaliilor, se va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală, iar după se va săvârşi Vecernia specială a Rusaliilor, cunoscută şi ca "Vecernia plecării genunchilor". În cadrul acestei slujbe speciale se vor citi cele şapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor verzi de nuc, de tei şi de palmier, care se împart apoi credincioşilor şi care simbolizează darurile cele bogate ale Sfântului Duh.
Ramurile verzi arată darurile Sfântului Duh
"În cadrul acestor rugăciuni se cere revărsarea Duhului Sfânt şi sfinţirea acestor ramuri verzi care se aşază în faţa Sfântului Altar şi ele simbolizează darurile Duhului Sfânt care se revarsă permanent în Biserică prin toate slujbele, şi mai ales prin Sfânta Liturghie. Permanent primim binecuvântarea Preasfintei Treimi. Darurile cele bogate se revarsă în multe chipuri peste credincioşi, dar, în mod special în această duminică a Rusaliilor, Duhul Sfânt se coboară şi sfinţeşte Biserica, iar ramurile verzi sunt un semn văzut şi o mărturie a acestei mari binecuvântări. Obiceiul sfinţirii ramurilor de Rusalii este o tradiţie foarte veche a Bisericii şi se întâlneşte la Ierusalim, Constantinopol, Damasc şi în Biserica noastră", ne-a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei. Cele şapte rugăciuni de la Vecernie se citesc în timp ce slujitorii şi credincioşii îngenunchează, de aceea se numesc şi "rugăciunile plecării genunchilor". Îngenuncherea în zi de duminică sau de mare sărbătoare a fost interzisă de Părinţii Bisericii tocmai pentru ca bucuria praznicului să fie deplină. De Rusalii, chiar dacă este Praznic Împărătesc, slujitorii şi credincioşii îngenunchează pentru că atât de mare este darul Duhului Sfânt, încât plecarea genunchilor arată starea de smerenie şi de rugăciune stăruitoare necesară pentru a fi vrednici de Pogorârea Sfântului Duh. Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt marchează o perioadă specială a Penticostarului care se încheie în ajunul sâmbetei de săptămâna viitoare. O altă sărbătoare în această perioadă este luni, când Biserica slăveşte şi cinsteşte pe Preasfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
Biserici închinate Preasfintei Treimi
Poporul binecredincios român a avut dintotdeauna evlavie deosebită către aceste mari sărbători, Pogorârea Sfântului Duh şi Sfânta Treime, şi au înălţat biserici cu aceste două hramuri spre slava lui Dumnezeu. Astfel de biserici care îşi serbează hramul duminică şi luni se află şi în Arhiepiscopia Bucureştilor. Mănăstirea Christiana din Bucureşti îşi serbează hramul de Pogorârea Duhului Sfânt, la fel şi Biserica Măicăneasa. Alte biserici închinate acestui preznic se află în Parcul Titan şi în cartierul Militari din Bucureşti. Luni îşi serbează hramul, de sărbătoarea Sfintei Treimi, bisericile "Delea Veche", "Sfânta Treime" - Popa Rusu şi "Sfânta Treime - Tei", precum şi Biserica "Sfânta Treime" din Ghencea.