Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Credincioșii s-au închinat Icoanei „Prodromița”
Credincioşi bucureşteni, dar şi din alte părţi ale ţării au participat la sfintele slujbe închinate sărbătorii Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală, unde se află o copie fidelă a acestei icoane făcătoare de minuni. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în ziua hramului de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În ajunul sărbătorii, a fost săvârşită slujba Privegherii de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În soborul de slujitori au fost clerici din cadrul Administraţiei Patriarhale, stareţi şi preoţi de la mănăstiri şi parohii din Bucureşti şi împrejurimi. După săvârşirea Litiei, soborul slujitorilor, urmat de credincioşi, a scos în procesiune, în jurul paraclisului, icoana Maicii Domnului. La finalul procesiunii, ierarhul a vorbit despre istoria Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”, ce a fost pictată în chip minunat în anul 1863 în cetatea Iaşilor pentru biserica schitului românesc Prodromu din Muntele Athos, dar şi cum a ajuns o copie fidelă a acestei icoane făcătoare de minuni în Bucureşti.
„În multe chilii şi schituri româneşti, mai ales la sfârşitul veacului al 19-lea, erau călugări zugravi care pictau frumos şi care la cererea călugărilor athoniţi, cum au fost cei de la Mănăstirea «Sfântul Pavel», au pictat icoane frumoase, unele ajungând şi în România. Aşa a fost pictată şi icoana pe care Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului o adăposteşte din anul 2011, fiind pictată în Muntele Athos şi adusă aici pentru a fi binecuvântare şi pentru a-i ocroti pe credincioşii care îi cer ajutorul şi care îşi pleacă genunchii înaintea ei. Să cinstim mai mult pe Maica Preacurată şi să îi închinăm şi noi această priveghere dinaintea sărbătorii cinstirii Icoanei «Prodromiţa», rugând-o ca să ocrotească poporul acesta dreptmăritor şi ţara noastră, să facă cu binecuvântarea ei ca această zidire din apropierea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului să fie încheiată şi să fie adusă ca o ofrandă, adică afierosită, Preabunului Dumnezeu, ca dar din partea poporului român celui binecredincios”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.
Sărbătoarea hramului de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a continuat ieri cu slujba Sfinţirii celei mici a apei, Ceasurile, Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” şi Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a evidenţiat faptul că sărbătoarea Cinstirii Icoanei „Prodromiţa” ne aduce aminte că românii au mare evlavie la Maica Domnului. „Sărbătoarea de astăzi ne aduce aminte de faptul că românii au manifestat întotdeauna o deosebită evalvie faţă de Preacurata Maică a lui Dumnezeu. Ea ne mai aduce aminte şi de faptul că mulţi români şi-au îndreptat paşii în trecute vremuri şi încă în vremea noastră către un loc ce s-a numit «Grădina Maicii Domnului», un loc pe care mulţi îl cunosc şi pe care foarte mulţi l-au vizitat, Muntele Athos, acolo unde Maica Domnului împreună cu ucenicul iubit al Domnului au poposit într-una din călătorii. Acolo, în grădina ei, s-au ridicat multe mănăstiri şi schituri, care au avut nenumăraţi monahi cu viaţă sfântă”, a spus Preasfinţia Sa.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre istoricul pictării Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos, precum și despre importanța zidirii Catedralei Mântuirii Neamului pentru poporul român dreptcredincios. „Maica Domnului este icoana Bisericii, este fierbinte rugătoare pentru noi. Ea duce rugăciunile şi cererile noastre înaintea Fiului ei. În icoana «Deisis», chipul Maicii Domnului este aproape de Fiul ei, ceea ce înseamnă că rugăciunile Maicii ne vor ajuta pe noi permanent, dar mai ales în ziua cea mare a judecăţii Lui. Noi, cei care participăm astăzi la sărbătoarea Icoanei «Prodromiţa», înţelegem că Maica Domnului ocroteşte de aici, din apropierea unei măreţe şi dorite zidiri, construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, aşa cum au dorit-o încă cu 100 şi mai bine de ani în urmă mitropoliţii primaţi şi Patriarhii României, al căror vis nu s-a putut împlini până în urmă cu câţiva ani. Prin rugăciunile tuturor celor care au dorit zidirea acestei Catedrale a rânduit Dumnezeu ca în vremea Patriarhului nostru Daniel, cu multă jertfă, să înceapă zidirea acestei Catedrale. Nădăjduim că ocrotirea şi ajutorul Maicii Domnului vor acoperi această lucrare, până când ea va fi ridicată întru cinstea Înălţării iubitului ei Fiu. Icoana «Prodromiţa» adună în jurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului mulţi credincioşi care vin şi, aşezaţi sub acoperământul ei, îi cer binecuvântarea”, a subliniat Preasfinţia Sa. (Ioan Buşagă, arhid. Ştefan Sfarghie)