Parohia „Sfântul Ilie”- Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală îl va pomeni sâmbătă, 4 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, vindecătorul de boli și făcătorul de minuni. Un fragment din
Credinţa, cheia pentru tezaurul vindecărilor
Seara zilei de vineri, 26 octombrie, a adunat la slujba Privegherii pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou mulţi pelerini veniţi să mărturisească evlavia lor pentru ocrotitorul Capitalei. Vecernia şi Utrenia au fost oficiate de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic din Bucureşti, "Cantate Domino", condus de arhid. prof. Ştefan Răzvan şi prof. Nicuşor Constantin.
Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a tâlcuit, printre altele, în predica sa textul din Epistola I către Corinteni capitolul 6, versetul 20, "Slăviţi pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu". Înalt Preasfinţia Sa a arătat că sfinţii şi toţi oamenii în general au chemarea de la Dumnezeu să fie desăvârşiţi. Iar prezenţa lui Dumnezeu în sufletele creştinilor şi mai ales ale sfinţilor, aşa cum o mărturiseşte şi Scriptura zicând "minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi" şi "scumpă este înaintea Domnului moartea cuvioşilor Lui", dovedeşte că închinarea la sfintele moaşte, cultul sfinţilor au temei biblic. "Harul lui Dumnezeu, pe care fiecare din noi îl avem în sufletul nostru, lucrează asupra sfinţilor în chip deosebit. Aşa cum cântăm în tropare, ca şi în cel închinat Cuviosului Dimitrie cel Nou, ei au avut grijă mai cu seamă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Acest har, prezent în sfinţii Săi pe care îi proslăvim, se împarte tuturor celor ce vin să se închine cu credinţă. Astfel primim noi mângâiere în rugăciunile adresate lui Dumnezeu şi sfinţilor. Credinţa este cheia cu care deschidem tezaurul vindecărilor şi binecuvântărilor dumnezeieşti", a spus IPS Arhiepiscop Calinic, care a îndemnat credincioşii să nu uite minunile pe care Dumnezeu le-a săvârşit cu fiecare: "E o datorie să dăm mărturie cu recunoştinţă pentru darurile de bucurie mântuitoare primite din partea sfinţilor". "Foarte frumoasă slujba Privegherii. Frumoasă şi plină de Duh Sfânt. Uitaţi-vă la cei care sărută moaştele. Câtă bucurie e pe feţele lor. Parcă nu îţi vine să crezi", a mărturisit Alexandru din Bucureşti. "E minunat la slujba de seară. Venim cu mult drag. E ceva deosebit pentru că se întâmplă doar o dată pe an această sărbătoare. Am venit şi cu fetiţa mea, Alexia, care îl iubeşte mult pe Sfântul Nectarie şi căreia îi plac mult icoanele", a povestit Marina. "Nu pot să stau la rând pentru că sunt bătrân şi nu mă mai duc picioarele, dar vin în fiecare an să particip la slujbele care se ţin afară. E impresionant, înălţător", spune Constantin, octogenar.