De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Credinţa, exprimată prin rugăciune, fapte şi legătura cu Biserica
În duminica a 4-a după Rusalii (a Vindecării slugii sutaşului), credincioşii au fost îndemnaţi să îşi exprime credinţa atât prin rugăciune, cât şi prin fapte bune, de milostenie, astfel încât să poată moşteni împărăţia lui Dumnezeu.
Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la o sărbătoare deosebită pentru una dintre bisericile noi din cetatea transilvană. În Duminica a IV-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a sfinţit pictura Bisericii „Naşterea Domnului“ din Sibiu, un eveniment care a adunat multe dintre oficialităţile judeţene şi locale, un sobor de peste 30 de preoţi din oraş, împrejurimi şi din alte părţi alte ţări, precum şi foarte mulţi oaspeţi din comunităţi apropiate de cea închegată în jurul bisericii din Parcul Tineretului. Odată cu sfinţirea picturii deosebite, realizată de maestrul Marcel Codrescu, s-au încununat toate eforturile celor două parohii arondate în a ridica, aproape de gara din Sibiu, un frumos locaş de cult, într-o zonă unde nu exista loc de închinare.
Comunitatea a început demersurile pentru construcţia bisericii încă din 1990, dar abia în 2001 acestea au demarat, sub coordonarea preotului Ioan Coşa, actualul protopop de Sibiu, sprijinit în ultimii ani de pr. Sorin Bucur. Chiar dacă altarul a fost sfinţit în 2006 pentru a se oficia slujbele religioase în monumentala biserică, duminica trecută a sosit momentul consacrării ultimei etape din înfrumuseţarea locaşului, a picturii care a început să se facă din 2008.
IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit lucrarea cu Sfântul şi Marele Mir şi a stropit-o cu apă sfinţită. După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia diaconul Dan Obancea a fost hirotonit preot pentru Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Turcheş I Săcele, judeţul Braşov. Dintre slujitorii din sobor îi amintim pe stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“, arhimandritul Ilarion Urs, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. univ. Aurel Pavel, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, consilierul social pr. Nicolae Rusu, şi pe protopopul de Agnita, Mihai Naicu. Dintre oficialităţi amintim pe prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, generalul Ghiţă Bârsan şi câţiva parlamentari.
Misiunea fiecărui creştin
La finalul Sfintei Liturghii, preotul Sorin Bucur a fost hirotesit iconom stavrofor, ca semn de apreciere a activităţii misionare-pastorale din comunitatea încredinţată. Adunarea şi Consiliul parohiale, donatori şi binefăcători, dar şi mai mulţi ostenitori din parohie au primit „Acte de cinstire“ din partea IPS Mitropolit Laurenţiu. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat credincioşilor Evanghelia duminicii, a vindecării slugii sutaşului.
„Evanghelia de astăzi ne oferă un model de credinţă smerită, pe care trebuie să o avem cu toţii. Credinţa noastră se exprimă prin rugăciune, prin practica din fiecare zi, prin legătura noastră cu Biserica. Trebuie să rămânem smeriţi, stăruitori şi să nu ne considerăm îndreptăţiţi, chiar dacă avem autoritate aici, pe pământ. Dumnezeu ne-a încredinţat fiecăruia o misiune sfântă pe pământ şi ni se va cere socoteală la sfârşitul acestei vieţi, la încheierea activităţii noastre. Dumnezeu investeşte încredere în noi, prin diferite modalităţi, pentru că ne iubeşte. Cere să răspundem prin faptele noastre la iubirea Sa nemărginită“, a subliniat Părintele Mitropolit. Ierarhul i-a felicitat pe credincioşi pentru susţinerea lucrărilor de pictură şi mai ales pentru prezenţa în număr atât de mare la sfintele slujbe.
Protopopul Ioan Coşa, paroh al Bisericii „Naşterea Domnului“ din Sibiu, a subliniat în cuvântul său eforturile mari prin care s-a ctitorit această biserică şi a amintit câteva repere din etapele ridicării ei. Părintele Coşa a amintit şi lucrarea socială deosebită efectuată de ani buni în demisolul locaşului de cult. Aici a existat primul adăpost pentru cei fără casă, iar mai târziu, printr-un parteneriat cu Fundaţia elveţiană „Papageno“, 50 de sărmani primesc aici zilnic o masă caldă. De asemenea, elevi din comunitate primesc meditaţii gratuite prin voluntariatul mai multor cadre didactice. Ca semn de mulţumire, pr. Ioan Coşa i-a oferit ierarhului un set de cărţi de cult pentru arhierei, frumos copertate şi împodobite. Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt al preotului Ioan Lupescu, primul preot al comunităţii înfiinţate aici după 1990 şi care acum este slujitor al Domnului în diaspora românească din Chicago, SUA.
Slujire arhierească la Catedrala din Cluj-Napoca
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Slujba arhierească a avut loc în prezenţa a sute de credincioşi şi a unui numeros sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, intitulat „Credinţa fără fapte este moartă în ea însăşi“, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a subliniat: „Credinţa este încredinţarea celor nădăjduite şi dovedirea lucrurilor nevăzute. Avva Pimen însă, dă o definţie pragmatică credinţei. Şi el zice aşa: «Credinţa este a petrece cu smerită cugetare şi a face milostenie». Această definiţie a credinţei se ilustrează perfect cu minunea pe care face Domnul Iisus Hristos astăzi“.
Una din concluziile cuvântului duhovnicesc rostit de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a fost aceea că nu putem spori credinţa fără iubire: „Iată ce spune Sfântul Iacov (2, 16): «Ce folos, fraţii mei, dacă zice cineva că are credinţă, iar fapte nu are? Oare credinţa poate să-l mântuiască? Dacă un frate sau o soră sunt goi şi lipsiţi de hrana cea de toate zilele, Şi cineva dintre voi le-ar zice: Mergeţi în pace! Încălziţi-vă şi vă săturaţi, dar nu le daţi cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul?» Aşa şi cu credinţa: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi“.
Slujbă arhierească la Rimetea, Alba
Localitatea Rimetea din judeţul Alba s-a îmbrăcat duminică în haine de sărbătoare, cu ocazia prezenţei Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei în mijlocul credincioşilor din zonă. Ierarhul a resfinţit locaşul de cult cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 30 de preoţi şi a rostit cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării, în număr impresionant.
IPS Arhiepiscop Irineu a subliniat importanţa rugăciunii în viaţa fiecărui creştin. „Rugăciunea deschide vistieria bunătăţilor cereşti. Ea este accesibilă oricui şi oriunde, însă devine lucrătoare şi făcătoare de minuni de fiecare dată când este susţinută de o credinţă puternică“, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.
Biserica Ortodoxă din localitatea Rimetea a fost construită în anul 1936 în formă de cruce, cu trei turle şi îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Ea a fost sfinţită trei ani mai târziu de către Preasfinţitul Nicolae Colan, Episcopul Clujului. Din anul 2000, locaşul de închinare, aflat într-o profundă stare de degradare, a fost renovat integral începând de la fundaţie şi terminând cu lucrările de pictură. Satul Rimetea a reuşit în ultimii ani să-şi valorizeze patrimoniul arhitectural, în principal casele construite în secolele XVII-XIX, conservându-l şi promovându-l cu deosebită atenţie. În anul 1999, localitatea Rimetea a fost distinsă cu premiul „Europa Nostra“ al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.
Resfinţire în Valea Hranei, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a făcut un popas duhovnicesc în localitatea Valea Hranei, filie a Parohiei Ceaca, din Protopopiatul Jibou. După întâmpinarea ierarhului de către preoţii slujirori şi credincioşii din sat, precum şi de cei veniţi din localităţile vecine, PS Petroniu a oficiat slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.
În continuare, a fost săvârşită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locaşului de cult. În cuvântul de învăţătură, PS Petroniu a îndemnat pe cei prezenţi la slujbă ca la fel ca şi în cazul sutaşului din evanghelia de astăzi, credinţa să fie împletită cu faptele bune pentru că, în acest fel, credincioşii pot moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.
Satul Valea Hranei este atestat documentar pentru prima dată în anul 1595. În 1830, satul se numea Valea Hreanului, după numele plantei legumicole cu acelaşi nume care creştea din abundenţă în această zonă, iar apoi, din obişnuinţă, oamenii au numit satul Valea Hranei, nume consfinţit de autorităţi începând cu 1966. Prima biserică din localitate, atestată, este biserica de lemn cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, care datează din anul 1780. Această biserică a slujit comunitatea din Valea Hranei până la ridicarea bisericii actuale de zid în anul 1929. În anul 1932, biserica de lemn este vândută comunităţii din Poiana Onţii, judeţul Sălaj, unde o regăsim şi în ziua de azi. Modificările aduse, atât în interior, cât şi în exterior, au determinat neincluderea acestei biserici pe lista monumentelor istorice.
Odată cu trecerea timpului, biserica nouă de zid a fost supusă degradării, aşa încât începând cu anul 2008, sub coordonarea vrednicului de pomenire părinte Ioan Ceaca, trecut la Domnul în anul 1013, au fost iniţiate lucrările de reînnoire a locaşului de cult. Începând cu anul 2011 lucrările au fost continuate de noul paroh Vlad-Iulian Bene. Biserica a fost repictată, a fost refăcută pardoseala, a fost înlocuit iconostasul, tencuindu-se şi exteriorul locaşului de cult. Toate aceste lucrări au fost posibile prin jertfelnicia celor 25 de familii din sat şi a altor binefăcători. (Pr. Florin Croitoru, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)