Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Credința în Iisus Hristos învinge greutatea încercărilor”
În Duminica a 9-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a pomenit umblarea pe mare și potolirea furtunii de către Mântuitorul Iisus Hristos, consemnate la Matei 14, 22-34. În cuvântul de învățătură rostit ieri la paraclisul istoric din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Dumnezeu ne lasă să înfruntăm uneori greutăți și încercări mari pentru a ne întări în credință și răbdare.
Din pericopa evanghelică din Duminica a 9-a după Rusalii vedem că Mântuitorul Iisus Hristos, după minunea înmulțirii pâinii și a peștilor, s-a restras în munte pentru a se ruga în singurătate, iar ucenicilor le-a cerut să treacă cu corabia pe malul celălalt al Mării Galileii.
„El se retrage singur în munte pentru a umple singurătatea cu prezența iubirii lui Dumnezeu prin rugăciune. Iisus ca om se roagă lui Dumnezeu Tatăl pentru a-I mulțumi după marea minune a înmulțirii celor cinci pâini și a doi pești. Vedem că Iisus se retrage în singurătate pentru a se ruga, dar și pentru a evita să fie lăudat de oameni. El ne învață că după o mare reușită, o mare izbândă sau victorie, nu trebuie să așteptăm să ne laude oamenii, ci mai întâi trebuie să ne retragem în rugăciune pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit nouă și, de asemenea, să ne rugăm ca în continuare Dumnezeu să umple inima noastră de iubirea Sa milostivă”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Apostolii au primit din partea Domnului și unele încercări și misiuni mai greu de îndeplinit încă din timpul uceniciei lor alături de Învățătorul lor, având rolul de a-i crește duhovnicește și pregăti pentru învățătura înaltă pe care o primeau de la Iisus Hristos. „Mântuitorul Iisus Hristos i-a lăsat pe ucenici singuri ca să se lupte cu furtuna, ca să se obișnuiască cu încercările și cu situațiile grele și să nu se aștepte ca cineva tot timpul să îi ajute. Această distanțare pentru o vreme a Mântuitorului Iisus de ucenicii săi era o pedagogie divină, o lecție ca să învețe să se lupte singuri cu greutățile, în acest caz o furtună pe mare”, a explicat Preafericirea Sa. Deși erau pescari profesioniști, apostolii sunt neputincioși în fața stihiilor dezlănțuite și spre sfârșitul nopții erau în primejdie să se scufunde. Atunci are loc minunea umblării pe mare a Mântuitorului Iisus Hristos și a potolirii furtunii. În acest moment se petrece și unul dintre cele mai cunoscute episoade nou-testamentare, Apostolul Petru îi cere Mântuitorului Iisus Hristos să vină la El pe mare. „Cât timp Petru s-a uitat drept la Iisus și L-a privit, mergea pe apă ca pe uscat. În momentul în care nu a mai privit direct pe Iisus și a început să se uite la vântul puternic care bătea, a început imediat să se scufunde și a intrat în panică și a zis: «Doamne, scapă-mă!» Iar Mântuitorul, întinzând îndată mâna, l-a apucat şi a zis: «Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?» Evanghelia ne spune că Petru, văzând vântul, s-a înspăimântat, nu a zis «simțind vântul», ceea ce înseamnă că pentru un moment el nu a mai privit la Iisus, ci la valurile purtate de vânt în jurul său. Evanghelia ne arată că în vreme de necaz trebuie să păstrăm legătura vie, directă cu Iisus și să credem în El, și să-L iubim, astfel încât să nu ne copleșească teama de primejdie. Nu există alt ajutor decât legătura vie și puternică cu Dumnezeu, iar credința fermă în Iisus Hristos învinge greutatea încercărilor”, a explicat Patriarhul României. Tot ieri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a citit mesajul „Tinerii - prezentul dinamic şi viitorul creativ al Bisericii”, cu ocazia Duminicii românilor migranţi, 21 august 2016. Duminica românilor migranți este sărbătorită în fiecare an în prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august).