La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Creșă nouă pentru copilașii români din Micherechi, Ungaria
Miercuri, 19 mai 2021, la Micherechi, Ungaria, a avut loc ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru o nouă creșă care va deservi nevoile familiilor tinere din această localitate, asigurând îngrijirea zilnică a cel puțin 14 copii cu vârste de până în 3 ani. La eveniment au luat parte Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, părintele paroh Ioan Bun, Gabriel Șopandă, ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Giula, Kovács József, deputat de Giula în Parlamentul de la Budapesta, precum şi alte autorităţi, jurnalişti şi invitaţi, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Locația viitoarei creșe este în incinta Grădiniței Româneşti din Micherechi, iar amenajarea acesteia va presupune transformarea unora dintre încăperile actuale ale grădiniței, care nu sunt utilizate în prezent, dar și construirea unor spații noi. Proiectul, în valoare totală de 110 milioane de forinți, face parte din Programul Operativ de Dezvoltare Zonală și a Localităților și a fost încheiat între Primăria Comunei Micherechi și Consiliul Județean Bichiș.
După deschiderea evenimentului și după cuvintele adresate de primarul Margareta Tat şi de oaspeţi, au urmat sfințirea pietrei de temelie și binecuvântarea lucrărilor, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, apoi depunerea unui tub cu actele ce consemnează această realizare, semnarea contractului de execuție și predarea terenului pentru efectuarea lucrării.