La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Crezul meu“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În cadrul programelor pastoral-misionare şi cultural-educaţionale dedicate anului Crezului ortodox şi Autocefaliei româneşti, Arhiepiscopia Dunării de Jos a pus în aplicare hotărârea Sfântului Sinod cu privire la Concursul naţional de oratorie creştină intitulat "Crezul meu".
Prima întrunire organizatorică a acestui concurs s-a derulat în luna februarie a.c., sub coordonarea sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Centrului Eparhial. În ultimele două săptămâni ale Postului Mare, elevii participanţi la cursurile de cateheză au prezentat în cadrul parohiilor propriile creaţii, iar cele mai bune au fost selectate pentru următoarea etapă, la nivel de protopopiat. Vineri, 16 aprilie 2010, la sediile protoieriilor Covurlui din judeţul Galaţi şi Însurăţei din judeţul Brăila s-au desfăşurat ceremoniile de premiere şi prezentare a celor mai reuşite eseuri. Elevii clasaţi pe primele 3 locuri au primit Diploma "Crezul meu" emisă de Patriarhia Română, prin sectorul Teologic - Educaţional, precum şi consistente premii din partea protoieriilor, dimpreună cu arhiereştile binecuvântări ale ierarhului Dunării de Jos, transmise prin delegatul Centrului Eparhial - pc. pr. Daniel Zlate - inspector eparhial pentru cateheză şi activităţi cu tineretul.