Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Crucea de la Bâlea-Lac a fost sfinţită
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit miercuri, 20 martie, o cruce din staţiunea montană Bâlea-Lac, amenajată în apropiere de hotelul şi biserica de gheaţă. Slujba religioasă a fost oficiată alături de protopopul de Avrig, Vasile Gafton, în prezenţa administratorului staţiunii, Arnold G. Klingeis. Crucea a fost aşezată recent pe stâncile de la Bâlea-Lac pentru a fi un punct de rugăciune permanent, iar turiştii care urcă aici au de acum posibilitatea de a se închina lui Dumnezeu şi în timpul verii.
„Această cruce marchează un loc permanent de rugăciune şi este un proiect la care lucrăm de câţiva ani. Când am început să facem biserica de gheaţă, care este un loc de rugăciune temporar, am avut şi dorinţa de a căuta un amplasament pentru un loc de rugăciune stabil. Am căutat mult timp acest loc, care este trainic şi care oferă o bucurie şi o apropiere de Dumnezeu, aici în vârf de munte, la Bâlea-Lac. Este o deosebită onoare pentru noi să-l fi avut astăzi pe IPS Mitropolit Laurenţiu pentru a sfinţi crucea, şi pentru aceasta îi mulţumim. Ca orice loc de rugăciune, el trebuia să fie sfinţit şi pus în slujba Mântuitorului Iisus Hristos. Aşteptăm preoţii şi credincioşii să vină la Bâlea pentru a se ruga în acest loc minunat“, ne-a spus administratorul Arnold G. Klingeis.
În viitorul apropiat, spaţiul din jurul crucii aşezate la Bâlea-Lac va fi amenajat pentru a se crea un loc în care turiştii să se reculeagă şi să se roage lui Dumnezeu. Pe timpul iernii, turiştii pot urca la Bâlea-Lac doar cu telecabina şi se pot bucura de spaţiile de cazare oferite de complexul aflat la peste 2000 de metri altitudine. Relieful glaciar din zonă, peisajele impresionante şi rezervaţia naturală sunt principalele atracţii şi oferă unicitate staţiunii. Primele informaţii despre ascensiunea în acest masiv apar la 1700, în consemnările doctorului G. Lindner. În ultimii ani, turiştii au posibilitatea să se şi roage în biserica de gheaţă, iar de acum înainte la crucea sfinţită în această săptămână de IPS Mitropolit Laurenţiu.