Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Crucea este semnul mărturisirii credinţei celei drepte”
Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a sfințit o cruce și a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc, duminică, 16 mai, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitatea Burlăneşti, raionul Edineţ, Republica Moldova, informează Biroul de presă al episcopiei.
Crucea a fost așezată pe o colină din localitate, într-un loc vizibil și reprezintă o ofrandă a creștinilor din Burlănești adusă Mântuitorului, Biruitorul morții, după cum a menționat părintele paroh Nicolae Pânzaru.
Aceasta a fost realizată cu aportul localnicilor, lucrările fiind coordonate de Primăria satului Burlăneşti. Primarul localității, Sergiu Balamutovschi, prezent la eveniment, a vorbit despre contribuţia părintelui Nicolae la realizarea acestui proiect de importanţă duhovnicească din sat şi a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în ridicarea Crucii-monument de la Burlăneşti.
În cuvântul de binecuvântare rostit, Preasfințitul Părinte Antonie a mulţumit părintelui Nicolae pentru iniţiativa frumoasă de a instala o cruce, luminată de leduri, în Burlăneşti, primarului, precum și tuturor celor care au contribuit la ridicarea ei, „ca o mărturie că la Burlăneşti sunt creştini ortodocşi”.
„Crucea este armă împotriva celui viclean, este pavăză, scut de apărare a creştinului de tot răul. Crucea arată că acolo unde este instalată vieţuiesc creştini. O întâlnim la răscruci de drum, la fântâni, la izvoare. Crucea este semnul mărturisirii credinţei celei drepte. Crucea însoţeşte creştinul toată viaţa, de la naştere până la mormânt”, a arătat Preasfințitul Părinte Antonie.
La finalul slujbei de sfinţire a avut loc un minirecital de cântece şi poezii, pregătit de directorul gimnaziului din sat, Lucia Gheras, în cadrul căruia au evoluat copii din sat şi Ansamblul „Valea Draghiştei” de la Casa de Cultură din satul Burşăneşti.
Gospodinele din Burlăneşti au oferit şi o agapă cu bucate gustoase, invitându-i la masă pe toţi cei prezenţi.