„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Ctitor de mănăstire şi duhovnic al pelerinilor
Am aflat cu multă durere că, în dimineaţa zilei de 22 mai 2014, a trecut din această viaţă protosinghelul Gherontie Puiu, proinstareţul Mănăstirii Caraiman din judeţul Prahova. Sufletul părintelui protosinghel Gherontie Puiu a fost întâmpinat de Hristos Dumnezeu în Împărăţia Sa cea veşnică, după ce a rostit şi el cuvintele Dreptului Simeon: Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace…
Născut la data de 17 octombrie 1933 în localitatea Stroeşti, comuna Todireşti, judeţul Iaşi, părintele Gherontie a pornit în anul 1989 al veacului trecut pe drumul nevoinţelor călugăreşti în obştea Mănăstirii Neamţ. După anul 1992, a fost trimis de ascultare la Schitul Băiceni, un schit mic care aparţine de Mănăstirea Neamţ. Acolo, părintele Gherontie a ajutat la renovarea schitului, la îngrijirea viţei-de-vie şi a lăudat numele lui Dumnezeu în rugăciuni de zi şi de noapte.
Din anul 1998 şi până în anul 2010, părintele Gherontie a fost un vrednic şi harnic stareţ al Mănăstirii Caraiman, pe care a ctitorit-o. Aici, împreună cu obştea mănăstirii, a muncit cu dăruire de sine şi jertfelnicie pentru ca aşezarea monahală să devină un ales loc de rugăciune şi de alinare sufletească.
După doisprezece ani de muncă jertfelnică, Mănăstirea Caraiman a devenit o adevărată vatră monahală, arătând prin frumuseţea ei credinţa vie şi lucrătoare, mărturisită de o obşte harnică şi de mulţi credincioşi darnici.
Mănăstirea Caraiman îmbină frumuseţile naturii cu frumuseţile duhovniceşti ale slujbelor sfinte.
Cu prilejul hramului mănăstirii - „Înălţarea Sfintei Cruci“, din anul 2012, am apreciat şi evidenţiat multele osteneli şi vrednicii ale părintelui proinstareţ Gherontie Puiu, acordându-i, în semn de preţuire şi binecuvântare, rangul de protosinghel.
Protosinghelul Gherontie Puiu nu a construit doar biserici din zid, corpuri de chilii, clopotniţa şi celelalte dependinţe ale chinoviei, ci a zidit, cu dragoste părintească şi multă trudă duhovnicească, şi biserica din sufletele multor călugări şi ale numeroşilor pelerini care veneau la el pentru dezlegarea păcatelor, pentru cuvânt de învăţătură, iar unii şi pentru ajutor material. Astfel, părintele Gherontie Puiu a desfăşurat o activitate misionară luminată de credinţă şi rugăciune, dovedindu-se un slujitor bun şi credincios, care a înmulţit talanţii primiţi de la Dumnezeu.
În aceste momente de întristare pentru obştea Mănăstirii Caraiman, pentru fiii duhovniceşti ai părintelui Gherontie, pentru credincioşii pelerini ai acestei mănăstiri prahovene, vă îndemnăm să pomeniţi în rugăciuni pe ctitorul Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci“ - Caraiman, având în minte cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice: „Şi dacă trăim, şi dacă murim, ai Domnului suntem“ (Romani 14, 9).
Ne rugăm Mântuitorului Hristos Cel înviat din morţi să aşeze sufletul protosinghelului Gherontie Puiu întru Împărăţia Sa, acolo unde drepţii ca luminătorii strălucesc, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi!
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru obştea îndurerată,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a părintelui protosinghel Gherontie Puiu, fost stareţ al Mănăstirii Caraiman din judeţul Prahova (1998-2010), sâmbătă, 24 mai 2014.