Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Cultivarea conștiinței unității de credință și de neam prin muzica bisericească
În anul în care aniversăm Centenarul Marii Unirii de la 1918, Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, organizează ediția a XI-a a Festivalului-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, în perioada 11 iunie – 27 octombrie 2018. Având ca model imnul îngerilor (Isaia 6, 3), care se ridică în mod nedespărțit către Treimea Cea de o ființă, acest eveniment eclesial și cultural își propune să contribuie la cunoașterea lui Dumnezeu și, totodată, la cultivarea conștiinței unității de credință și de neam prin muzica bisericească.
Festivalul-concurs are două secțiuni. Secţiunea de interpretare muzicală este necompetitivă; sunt invitate coruri din zone istorice ale României, reprezentative la nivel național sau internațional și înființate pe parcursul a 100 de ani de viață muzicală românească. Acestea sunt: Corul bărbătesc din Finteușu Mare, județul Maramureș (înființat în ziua de 1 Decembrie 1918); Capela corală „Moldova” a Instituției Publice Naționale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, din Chișinău, Republica Moldova (fondată în anul 1944); Corul de copii Radio, din București (înființat în anul 1945); Corala bărbătească „Te Deum Laudamus”, din București (înființată în anul 1990); Grupul psaltic al Mănăstirii Nera, din județul Caraș-Severin (câștigător al Marelui Premiu în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”).
Repertoriul abordat de corurile participante va fi în limba română și va include cântări religioase ortodoxe, cântări patriotice, folclor autentic sau prelucrat. Sunt programate trei concerte, astfel: vineri, 26 octombrie 2018, orele 19:00-20:30, la Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal; vineri, 26 octombrie 2018, orele 19:00-20:30, la Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București; sâmbătă, 27 octombrie 2018, orele 18:00-19:40, la Palatul Patriarhiei – Aula Magna „Teoctist Patriarhul”.
Secţiunea de compoziție muzicală este competitivă; sunt invitați să se înscrie cât mai mulți compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Aceștia vor compune o piesă muzicală, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile (exemple – toacă, clopot, trianglu etc.), având ca temă unitatea de credință și de neam a poporului român. Compoziția va avea durata între 3 şi 6 minute. Lucrările vor fi evaluate în perioada 17-28 septembrie 2018, iar primii trei compozitori clasați vor fi premiați în cadrul concertului din ziua de 27 octombrie 2018, organizat cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale – „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor”.
Festivalul-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” evidențiază, de 11 ani, dimensiunea comunitară și mărturisitoare a muzicii bisericești, susține interpretarea ei autentică, facilitează accesul publicului larg la acest gen de muzică și contribuie la îmbogățirea repertoriului liturgic și muzical românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică.