„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Cultivarea muzicii psaltice – exigenţă misionar-liturgică a Bisericii
Concursul naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“, ediţia a VII-a, 2014, este organizat cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 iulie – 27 octombrie 2014.
Concursul îşi propune: să contribuie la aprofundarea cunoaşterii lui Dumnezeu şi la cultivarea comuniunii frăţeşti; să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericeşti - deopotrivă a cântării psaltice şi a cântării armonice, prezente în mod echilibrat pe teritoriul ţării noastre; să îmbogăţească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din ţară.
Un specific al ediţiei din acest an este parteneriatul încheiat între Patriarhia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune, prin care se promovează formaţii de muzică bisericească valoroase şi se facilitează accesul publicului larg la acest gen de muzică.
De asemenea, pentru prima oară în cadrul concursului au participat grupuri de muzică psaltică ale parohiilor din ţară, urmărindu-se intensificarea misiunii parohiale prin muzica psaltică şi valorificându-se cântarea liturgică în duhul tradiţiei creştin-ortodoxe.
Concursul are şi o coordonată liturgică-misionară, concretizată în răspunsurile date de corurile finaliste la biserici din Bucureşti, în timpul Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. De fapt, biserica este spaţiul în care muzica bisericească dezvăluie cel mai mult adâncuri de taină ale legăturii Bisericii rugătoare cu Persoanele Sfintei Treimi, cu îngerii şi cu sfinţii. Spaţiul liturgic este locul în care Cuvântul lui Dumnezeu revelat este cunoscut nu atât prin reflecţie filosofică intelectuală, cât mai ales prin relaţia doxologică existenţială a omului cu Dumnezeu.
Ediţia a VII-a a concursului se înscrie între manifestările dedicate Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni prin proba de concurs din două secţiuni: prima este interpretarea unui chinonic la alegere, dintre cântările „Lăudaţi pe Dom-nul...“; „Paharul mântuirii...“; „Trupul lui Hristos...“; „Gustaţi şi vedeţi...“ (Secţiunea A); a doua este realizarea unor compoziţii muzicale cu titlul „Heruvic în Joia Mare“ (Secţiunea B). Amintindu-i pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, este important de ştiut că, la îndemnul Sfântului Cons-tantin Brâncoveanu, cu opt luni înaintea muceniciei acestuia, Filotei, fiul lui Aga Jipa, a terminat primul manuscris muzical „pre limba patriei“. Este primul document muzical bizantin de limbă română, prin care se asigura cadrul lingvistic pentru toa-te slujbele Bisericii noastre.
Mulţumim Societăţii Române de Radiodifuziune pentru ajutorul acordat în organizarea etapei finale a concursului. Felicităm pe organizatorii concursului, pe toţi membrii juriului, împreună cu toate grupurile psaltice participante în toate etapele concursului şi pe toţi compozitorii înscrişi în concurs, care contribuie astfel la păstrarea şi la cultivarea muzicii psaltice, promovând comuniunea între generaţii şi regiuni geografice diferite.
Mulţumim tuturor celor prezenţi la acest concert-concurs, dorindu-vă sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Cuvânt rostit la etapa finală a Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“, ediţia a VII-a, 27 octombrie 2014.