De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Cultura brâncovenească în contextul culturii europene“
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus găzduieşte, în perioada 22-24 septembrie, Simpozionul „Cultura brâncovenească în contextul culturii europene“. Manifestarea este organizată de Arhiepiscopia Sibiului, Secretariatul de Stat pentru Culte şi Muzeul Naţional Militar “Regele Ferdinand I“.
Ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu de la poalele Munţilor Făgăraş îşi cinsteşte ocrotitorul în mod deosebit, timp de trei zile, printr-un eveniment academic de amploare, care face parte din manifestările acestui an comemorativ din Patriarhia Română. Oaspeţi de seamă din lumea academică, cercetători, istorici, cadre universitare şi preoţi au venit la mănăstirea brâncovenească pentru a contribui la cunoaşterea şi promovarea epocii brâncoveneşti în contextul mai larg al culturii şi politicii europene a secolelor XVII-XVIII. Sunt prezenţi la Sâmbăta de Sus directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I“, comandorul conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, prof. univ. dr. Jipa Rotaru de la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, academicianul Dan Berindei, prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu şi alţi invitaţi de la universităţile, muzeele şi centrele de cercetare din toată ţara.
Simpozionul a fost precedat de un Te Deum, oficiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în paraclisul mănăstirii, în prezenţa invitaţilor la eveniment, a obştii monahale şi a credincioşilor.
Lucrările au fost deschise de IPS Mitropolit Laurenţiu, care a binecuvântat participanţii la manifestarea academică şi a vorbit despre martiraj, ca act de totală închinare a vieţii lui Dumnezeu. Martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu de acum 300 de ani ne oferă un exemplu de dăruire, devotament şi demnitate, a subliniat ierarhul. „Iubirea faţă de Dumnezeu a Sfântului Constantin s-a identificat cu dragostea faţă de ţara sa. Sfântul domnitor a acceptat misiunea primită în faţa lui Dumnezeu şi a neamului. El şi-a dat viaţa pentru idealul neamului românesc, care s-a născut creştin, îmbrăţişând spiritualitatea răsăriteană. Deşi suntem de origine latină, avem o spiritualitate răsăriteană şi, de aceea, mulţi nu pot înţelege această taină a neamului nostru. Dacă Sfântul Constantin Brâncoveanu nu ar fi fost un om al lui Dumnezeu, toată pregătirea sa deosebită ar fi fost în zadar şi n-ar fi urcat pe culmile spiritualităţii noastre“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Au urmat mesajele reprezentanţilor instituţiilor care organizează evenimentul academic. Astfel, directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I“, comandorul conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, a evidenţiat personalitatea complexă a Sfântului Constantin Brâncoveanu, un domnitor care trebuie evocat mereu ca un deschizător de drumuri. „Constantin Brâncoveanu a fost un reformator, un om al vremii care a acţionat pe diferite planuri aşa cum cerea societatea românească de atunci“, a spus comandorul Glodarenco.
Între comunicările ştiinţifice prezentate în cadrul simpozionului amintim pe cea a directorului Muzeului Unirii din Iaşi, dr. Aura Ichim, intitulată „Vechile zidiri. Imaginea în piatră a trecutului epocii brâncoveneşti“, apoi pe cea a prof. univ. dr. Ioan Giurcă, de la Universitatea Hyperion din Bucureşti, cu titlul „Bătălia de la Zărneşti din 1690, o victorie militară cu consecinţe politice favorabile domniei lui Constantin Brâncoveanu“. Din program mai menţionăm prezentarea dr. Carmen Tănăsoiu de la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, intitulată „Argintăria în epoca lui Constantin Brâncoveanu“, referatul directorului de la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, numit „Aspecte privind navigaţia în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu“, şi comunicarea ştiinţifică a dr. Alexandrina Cuţui de la Complexul muzeal „Bucovina“ din Suceava, cu titlul „Portretele votive ale Brâncovenilor din ctitoriile lor“.
În cadrul manifestării, IPS Mitropolit Laurenţiu a primit din partea Universităţii “Spiru Haret“, filiala Râmnicu Vâlcea, o diplomă de excelenţă, iar participanţii au primit diplome de onoare din partea organizatorilor.