Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Curajul trebuie legat obligatoriu de politețe
Duminică, 14 februarie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Văleni, Protopopiatul Huși, păstorită de părintele paroh Vasile Claudiu Macovei, informează Biroul de presă al episcopiei.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pasajului evanghelic ce a relatat vindecarea fiicei femeii cananeence, ierarhul a făcut referire la trei virtuți ce au caracterizat-o pe această femeie păgână, respectiv curajul, politețea și inteligența: „Femeia aceasta, prin atitudinea ei, s-a dovedit a fi un suflet care a avut o intuiție extraordinară. Când s-a apropiat de Domnul Hristos, ea a simțit dumnezeirea Lui. A simțit că este o șansă extraordinară de a-L întâlni și de a-I cere ca fiica ei să fie vindecată. Din modul ei de raportare față de Hristos, extragem trei virtuți despre care se vorbește prea puțin.
Aceste virtuți au fost scoase în evidență de unul din monahii intelectuali ai țării noastre, părintele Nicolae Steinhardt, cel ce a fost botezat în închisoare de arhimandritul Mina Dobzeu de la Huși. Părintele Steinhardt are o meditație foarte frumoasă pe marginea întâlnirii dintre femeia cananeeancă, păgână, și Domnul Hristos. Femeia, în dialogul pe care l-a avut cu Mântuitorul, a dat dovadă de curaj, de politețe și de o inteligență sclipitoare”.
Preasfinția Sa a mai explicat în ce constă virtutea curajului și a politeții și cum pot fi ele răstălmăcite: „Câteodată confundăm curajul cu nesimțirea. A fi curajos trebuie legat, obligatoriu, de politețe!”