Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Curs de conștientizare și prevenire a traficului de persoane
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat joi, 16 iunie 2022, un curs de prevenire a fenomenului traficului de persoane. Rezultat al unui parteneriat între Federația Filantropia a Patriarhiei Române și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, acesta a adunat preoți și lucrători sociali care oferă asistență persoanelor refugiate din calea războiului din Ucraina. Cursul a fost intitulat „Ajută-i pe cei care ajută”.
Părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal în cadrul Sectorului social-filantropic al Administrației Patriarhale și președintele Federației Filantropia, ne-a vorbit despre obiectivele pe care acest curs și le propune: „Este un curs de informare asupra fenomenului traficului de persoane, organizat de Federația Filantropia, în parteneriat cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și cu organizația International Orthodox Christian Charities (IOCC). Astăzi se desfășoară în Capitală a patra sesiune a acestui curs. Au mai fost organizate astfel de sesiuni la Suceava, la Tulcea și la Baia Mare. Acestea sunt zone unde foarte mulți refugiați au intrat în țara noastră, motiv pentru care am organizat acest curs pentru a preveni și a ne informa lucrătorii sociali și preoții asupra fenomenului traficului de persoane. Aceste sesiuni de instruire sunt necesare pentru a putea identifica victimele traficului și a ști unde trebuie să apeleze în cazul identificării unei asemenea victime. Astăzi sunt prezenți asistenți sociali de la protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și preoți și persoane care lucrează în centre de găzduire a refugiaților”.
Printre subiectele abordate în cadrul sesiunii de instruire s-au numărat: indicatorii de detectare a persoanelor traficate sau vulnerabile și direcționarea lor către serviciile de specialitate; activitățile de prevenire pentru persoanele vulnerabile; prezentarea drepturilor refugiaților, a facilităților existente pentru ei și a organizațiilor la care se poate apela pentru sprijinirea lor.
„Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a încheiat un protocol de colaborare cu Biserica Ortodoxă Română. În cadrul acestuia desfășurăm campania de prevenire a traficului de persoane numită «Uniți, oferim libertate! Exploatarea asuprește suflete și distruge destine». Tot în cadrul protocolului, agenția are ca atribuție susținerea unor sesiuni de instruire a reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române. O astfel de sesiune s-a desfășurat astăzi la Centrul «Dumitru Stăniloae» din București. Această activitate urmărește conștientizarea, sensibilizarea și atragerea atenției în privința acestui fenomen, dorind să transmită mai departe un mesaj preventiv. La sfârșitul acestui curs, participanții vor putea recunoaște semne de identificare a unei victime a traficului de persoane. Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane are un rol central la nivel național în domeniul traficului de persoane, fiind raportor național pentru România. Activitatea de astăzi reprezintă una dintr-un lung șir de activități desfășurate împreună cu Patriarhia Română. Ne propunem să promovăm mesajele antitrafic, să contribuim la reducerea acestui fenomen nefericit și să facem cunoscute campaniile promovate de agenție, campanii care au la bază numeroase studii efectuate asupra fenomenului traficului de persoane și asupra victimelor lui”, au afirmat Claudia Preduț și Florin Bejan, specialiști în cadrul Serviciului cooperare interinstituțională și proiecte naționale de prevenire al ANITP.
În următoarea perioadă se vor desfășura alte trei astfel de cursuri.