În data de 19 noiembrie, în sala de ședințe „Episcop Melchisedec” a Centrului eparhial de la Roman, s‑a desfășurat ședința Biroului eparhial de asistență socială de la Sectorul social‑filantropic și
Curs de formare pentru clerici la o parohie din Bacău
La Centrul socio-educațional „Sfânta Tecla” al Parohiei „Sfântul Dimitrie”-Gherăiești din orașul Bacău a avut loc, în perioada 4-5 noiembrie, un curs de formare susținut de către părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal, pentru 26 de preoți din protoieriile Eparhiei Romanului și Bacăului, coordonatori ai birourilor de cateheză din teritoriu, precum și clerici care s-au evidențiat printr-o activitate mai intensă în domeniul catehetic.
La inițiativa părintelui Eugen-Ciprian Ciuche, protopop al Protoieriei Bacău, în colaborare cu Biroul de catehizare și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, tema cursului susținut de părintele inspector Mihai Pavel a fost „Cateheza Bisericii astăzi - evaluare, provocare și oportunitate pastorală și misionară”.
Preoții și-au reîmprospătat cunoștințele cu privire la ansamblul unei cateheze, aflând totodată perspective și metode noi în alcătuirea și susținerea acesteia.
Delegații ierarhului pentru acest eveniment au fost părintele Vlad-Gabriel Țuțurlan și Răzvan Popovici, inspectori eparhiali în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Scopul sesiunii de formare interactivă a fost ca, prin ajutorul părintelui Mihai Pavel, slujitorii să poată creiona și trasa direcții la nivelul fiecărui protopopiat, spre o serie de cateheze specifice evenimentelor Anului omagial și comemorativ 2025. Un alt scop este ca, prin cunoștințele dobândite, clericii să poată accesa fonduri pentru a dota centrele de catehizare deja existente sau care urmează a fi inaugurate.
Subiectele dezbătute în cadrul celor două zile au fost multiple, spiritul de echipă, priceperea și îndemânarea, referințele scripturistice și patristice ale preoților fiind puse la contribuție atât în lucrul individual, cât și în cel de grup. Principalele subiecte au fost: provocări şi oportunităţi privind actul catehetic; folosirea mijloacelor moderne de comunicare în scop catehetic şi apologetic; catehezele parohiale - analiză, viziune şi proiectare de viitor; organizarea catehetică la nivelul Protoieriei Bacău şi a agendei pentru Anul centenar al Patriarhiei Române 2025; aspecte practice, metodologice şi organizatorice ale activității catehetice; alcătuirea unei cateheze cât mai accesibile, folositoare şi atractive pentru credincioşi; pregătirea catehezei şi structurarea ei - exemple şi metode ce ar putea fi folosite; asigurarea unei baze de resurse materiale şi catehetice.
A doua zi de formare a început în comuniune euharistică, cei 26 de preoți slujind Sfânta Liturghie în sobor, sub protia părintelui inspector Mihai Pavel. La finalul acesteia, atelierele de lucru au fost reluate.
La ora prânzului, în mijlocul participanților a venit și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim care a urmărit prezentarea rezultatelor din cadrul unei sesiuni de lucru.
La finalul expunerii, ierarhul a apreciat priceperea clericilor și a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru aprobarea ca părintele inspector Mihai Pavel să poposească în Bacău pentru a susține aceste cursuri.
„Vorbesc și eu din perspectiva celuia care a fost misionar și încerc să mă regăsesc acum în tinerii aceștia care se pregătesc pentru a face cateheză în stilul acesta, mai modern, al mileniului III, venit cu multe provocări. Hristos însușit a fost un catehet, iar acest lucru înseamnă faptul că trebuie să fii în dialog permanent, un dialog cu tine însuți și cu Dumnezeu și cu semenii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Cu prilejul acestei întâlniri, părintele Mihai Pavel a primit cea mai înaltă distincție pentru clerici din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, „Crucea Țării de Jos”.