La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Curs de formare pentru profesorii de religie din Vaslui
La finalul lunii decembrie a anului trecut, 20 de cadre didactice, profesori de religie din județul Vaslui, au avut oportunitatea de a se dezvolta profesional și personal, prin participarea la cursul de formare „Vindecarea traumei”, susținut în mod gratuit de către Societatea Biblică Interconfesională din România (SBIR), prin formatorul Cristina Maftei Barnea și Iuliana Enache.
Temele abordate în cadrul cursului au fost următoarele: tema 1: „Dacă Dumnezeu ne iubește, atunci de ce suferim?”; tema 2: „Cum pot fi vindecate rănile din sufletul nostru?”; tema 3: „Ce se întâmplă când cineva jelește?”; tema 4: „Ce este iertarea?”; tema 5: „Traume și binecuvântări transgeneraționale”; tema 6: „Aducerea durerii în fața Crucii Mântuitorului”. „Temele cursului sunt interesante pentru colegii profesori de religie atât prin conținut, cât şi prin metodele desprinse - metode bazate pe ascultarea activă și dezvoltarea abilităților de coaching. Este nevoie ca profesorul de religie să fie apropiat de elevii săi, rolul profesorului fiind de a ajuta, a asculta și sprijini copiii în propria evoluție cognitivă și morală, în propria dezvoltare și în urmarea modelului suprem - Iisus Hristos. Am remarcat că elevii se deschid mai ușor în fața profesorului de religie și cursul «Vindecarea traumei» poate ajuta la analiza propriilor trăiri, dar și la o mai bună înțelegere a copiilor noștri! Mulțumesc Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie pentru binecuvântarea și sprijinul acordat în urmarea acestui minunat curs de formare!”, a spus doamna profesoară Monica Mocanu, inspector pentru disciplina Religie, ISJ Vaslui.
Cursul s-a desfășurat în două etape: prima grupă - în format fizic, la Protopopiatul Vaslui, și a doua grupă - în format online. „Un curs complex, practic, moderat de două doamne valoroase, excelente comunicatoare, care au pus accent pe construirea unor competențe emoționale și atitudini sociale”, a spus profesoara Irina Matcașu. „Apreciez caracterul practic al cursului și faptul că se adresează tuturor categoriilor profesionale, având în vedere interferența dintre religie-psihologie-neurologie”, a mărturisit profesoara Lia Cucorianu. „Un curs de suflet pentru suflet bazat pe comunicare, reflecție și emoție”, a spus și profesoara Elena Ungureanu.