Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Curs de prim ajutor pentru preoți și cântăreți bisericești
Sectorul social-filantropic şi de misiune al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului a organizat joi, 31 octombrie 2019, un curs de prim ajutor realizat în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie - filiala Argeş. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala de conferinţe „Sfântul Ierarh Iachint” a Protopopiatului Piteşti, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Noul proiect eparhial s-a adresat unui număr de 50 de cursanți, preoți și cântăreți bisericeşti, care activează în cele șase protopopiate ale Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Cursurile au fost predate de medici atestaţi ca formatori de prim ajutor premedical, Crucea Roşie punând la dispoziţie toate materialele necesare. „Această educaţie medicală de bază trebuie să o cunoască şi preoţii şi cântăreţii bisericeşti, profesorii de religie şi credincioşii dispuşi în a da o mână de ajutor semenilor. În primul rând, preoţii trebuie să cunoască aceste proceduri practice de prelungire a timpului de salvare a celor care au nevoie. Sunt lucruri foarte importante şi de aceea este bine să ai iniţiativă, dar şi cunoştinţele medicale foarte bine puse la punct. Nu umblăm cu improvizaţii, căci este în joc viaţa oamenilor. Lunar vom continua acest instructaj medical şi ne vom îngriji ca la fiecare biserică să existe aparatură auxiliară medicală necesară salvării oamenilor”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic.
Scopul inițiativei este ca personalul clerical și neclerical din eparhie să dobândească minimul de cunoștințe de prim ajutor care să fie puse în practică în cazuri de urgență. „Preoţii au fost foarte interesaţi de acest curs de prim ajutor, au pus întrebări, pentru a fi pregătiţi în faţa unor evenimente neplăcute. Nici unul dintre noi nu-și dorește să se confrunte cu astfel de situaţii, însă este necesară o pregătire medicală adecvată pentru a putea face faţă unor situaţii de urgenţă şi de aceea am săvârşit această lucrare”, a declarat părintele Andrei Diaconescu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Proiectul a fost pus în practică la îndemnul chiriarhului eparhiei, care dorește ca tot personalul angajat al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului să dobândească atestatul de salvator oferit de Societatea Națională de Cruce Roșie. „Am prezentat manevrele de acordare a primului ajutor, atât de importante pentru fiecare dintre noi. Este bine ca preotul, care este un tămăduitor de suflete, să ştie cum să reacţioneze în situaţii neprevăzute şi să cunoască manevrele de acordare a primului ajutor. Am prezentat şi cursul de supravieţuire în caz de dezastre, astfel încât informaţiile pe care noi le-am transmis să ajungă şi la enoriaşi”, a spus Doina Popescu, directorul Crucea Roşie - filiala Argeş.
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, personalul angajat, clerical și neclerical, va participa lunar la aceste cursuri, care se vor finaliza cu un examen în urma căruia se vor primi certificate de absolvire și legitimații, ce confirmă faptul că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază.