În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Curs festiv pentru teologii de la Sibiu
Absolvenţii cursurilor de licenţă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au participat ieri, 4 iunie, la Sfânta Liturghie şi la cursul festiv prin care şi-au luat rămas-bun de la profesori şi de la colegi. La manifestări a participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu un sobor de preoţi şi diaconi format din profesori de la facultatea sibiană. Absolvenţii au participat împreună cu familiile şi rudele la slujba religioasă prin care au mulţumit lui Dumnezeu pentru ajutorul primit în cei patru ani de studiu.
Alături de absolvenţi s-au aflat cadrele didactice şi toţi cei care le-au fost de real ajutor în anii de studenţie. O parte a absolvenţilor a dat răspunsurile liturgice, iar la slujbă a fost prezent şi rectorul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică Jr., care a tâlcuit Evanghelia zilei, în care ne este prezentată cuvântarea de despărţire a Mântuitorului Iisus Hristos faţă de ucenicii Săi.
„Taina despărţirii care devine unire, a separaţiei devenită comuniune adâncă şi deplină, o sărbătorim cu toţii în Sfânta Liturghie. În această taină minunată a Sfintei Liturghii se împlineşte cuvântul testamentar al Mântuitorului Iisus Hristos, în care El spune ultimele, cele mai adânci şi de taină cuvinte din toată Evanghelia Sa. Printre acestea este şi acest cuvânt care ne spune că, dacă El pleacă şi se duce la Ceruri, de-a dreapta Slavei lui Dumnezeu, înconjurat fiind de îngeri la Liturghia cerească, şi dacă Îl trimite pe Duhul Sfânt ca să nu rămânem orfani, nu înseamnă că Mântuitorul Hristos nu mai este cu noi. Dimpotrivă, pe Duhul Sfânt nu-L primim ca un înlocuitor de Hristos, ci Îl primim ca să-L avem şi mai adânc prezent în noi pe Mântuitorul Hristos“, a spus părintele Ică Jr.
Slujitori ai lui Hristos
IPS Mitropolit Laurenţiu s-a adresat absolvenţilor şi i-a felicitat pentru finalizarea acestui prim ciclu de studii universitare. Ierarhul i-a îndemnat să păstreze în suflet până la sfârşitul vieţii învăţăturile primite în această facultate şi, indiferent de cariera pe care o vor urma, să rămână mărturisitori şi slujitori ai lui Hristos.
„Să fiţi plăcuţi lui Dumnezeu, pentru că atunci veţi fi plăcuţi tuturor celor dimprejur şi veţi fi nişte misionari, chiar dacă rămâneţi în lumea laică. Veţi fi apărători ai credinţei adevărate şi veţi putea să împliniţi, fiecare la locul lui de muncă, misiunea sfântă pe care o aveţi de acum înainte, de a fi mărturisitori ai credinţei noastre strămoşeşti. Mântuitorul le-a spus ucenicilor «Voi sunteţi prietenii Mei». Vă îndemn să rămâneţi prieteni între voi şi să aveţi o prietenie care să vă unească până la sfârşit. Să vă revedeţi ca şi celelalte promoţii dinainte, la 20, 30 şi 40 de ani de la terminarea facultăţii. Au revenit cu toţii cu multă bucurie să se reîntâlnească şi au făcut un curs mai festiv decât cel de acum, un curs a cărui importanţă a sporit cu trecerea anilor. Tot ce au mărturisit ei, toate rezultatele împreună-slujirii în familii şi în parohie sau în alte activităţi, toate îi încurajează să continue lucrarea misionară şi de mulţumire lui Dumnezeu pentru darul primit“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
„O promoţie deosebită“
A urmat cuvântul rectorului Ioan Bondrea, prin care a transmis felicitările pentru noua promoţie de absolvenţi ai Facultăţii de Teologie din Sibiu, o instituţie care oferă prestigiu universităţii sibiene şi fără de care viaţa academică din cetatea transilvană nu ar mai avea aceeaşi importanţă ca în prezent.
„Este o zi deosebită pentru universitatea noastră şi pentru Facultatea de Teologie. Un dascăl adevărat, atunci când îi pleacă o promoţie, simte că i se rupe ceva din el. De-a lungul unui ciclu de studii ne legăm de dumneavoastră, şi orice plecare din rândul nostru este una mai mult decât sentimentală. Universitatea noastră n-ar fi atât de frumos construită dacă în componenţa ei nu ar fi Facultatea de Teologie. Sunteţi o promoţie deosebită, cea din anul închinat Sfinţilor Brâncoveni şi a împlinirii celor 45 de ani de activitate continuă a universităţii noastre“, a spus rectorul Ioan Bondrea.
Imediat după Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană s-a desfăşurat Cursul festiv, absolvenţii primind diplome şi flori din partea îndrumătorului de an, conf. univ. dr. Ciprian Streza şi a decanului instituţiei, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
La ceremonie, absolvenţii au avut posibilitatea să transmită mulţumiri şi gândurile cele bune atât corpului didactic, cât şi celor care i-au sprijinit în cei patru ani de studenţie.