În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Curs în domeniul adicțiilor organizat de Federația Filantropia
Federația Filantropia a Patriarhiei Române organizează în perioada 9-28 noiembrie un curs de formare pentru „Consilier în domeniul adicțiilor”, cod COR 263502. În urma absolvirii cursului autorizat de Autoritatea Națională de Calificări, participanții vor obține certificate de absolvire recunoscute la nivel național de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale.
Federația Filantropia, organizație nonguvernamentală care funcționează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, organizează o nouă sesiune de formare pentru ocupația de „Consilier în domeniul adicțiilor”, cod COR 263502. La această nouă sesiune de formare participă 28 de profesioniști care activează în domeniul social, interesați să aprofundeze domeniul adicțiilor.
Detalii despre organizarea și obiectivele acestui curs de formare ne-a oferit Nicoleta Bobe, formator în cadrul Federației Filantropia: „Cursul «Consilier în domeniul adicțiilor» este organizat de Federația Filantropia de mai mulți ani. Acest curs are o perioadă de desfășurare de 76 de ore, din care 26 de ore sunt de pregătire teoretică a participanților și 50 de ore de pregătire practică. Participanții sunt din diferite sfere de activitate în domeniul socio-uman. Avem cadre didactice universitare, educatori în domeniul social, farmaciști, juriști, psihologi, asistenți sociali. Participanții vor dobândi abilități de comunicare cu consumatori dependenți de droguri sau dependenți de tehnologie digitală, cu familiile acestor persoane aflate în dificultate, pentru că dependențele sunt foarte complexe și afectează întreaga sferă a consumatorului sau a dependentului, pornind de la efecte în plan fiziologic, psihic, juridic, social, ocupațional, vocațional. Din acest motiv este nevoie de o abordare complexă a fenomenului. La finalul cursurilor se va organiza o zi de examene în care participanții vor avea de completat referitor la cunoștințele teoretice pe care le-au dobândit, precum și o evaluare practică în care vor prezenta o documentație aferentă unor cazuri de consumatori, de dependențe. Astfel, vom avea o evaluare a cunoștințelor teoretice și a competențelor practice”.
În cadrul cursului vor fi abordate toate tipurile de adicții, iar competențele dobândite vizează aptitudini informatice, sociale și civice; menținerea integrității și siguranței beneficiarilor; planificarea activităților; comunicarea cu beneficiarii; participarea la lucrul în echipa multidisciplinară; gestionarea actelor și documentelor beneficiarilor; prevenirea și informarea tinerilor și adulților privind problematica dependenței; consilierea persoanelor afectate direct sau indirect de dependență; îndrumarea pacientului pentru stabilirea tratamentului; monitorizarea pacientului în timpul tratamentului de dezintoxicare și post-tratament.