La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cursuri de formare a preoţilor de penitenciare
Preoţii capelani din penitenciarele subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-au întrunit ieri, 3 iulie, în conferinţă naţională. Evenimentul, care se încheie mâine, 5 iulie, se desfăşoară la Mănăstirea Măgura Ocnei şi la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna. În cadrul acestei conferinţe sunt incluse şi cursuri de formare a preoţilor capelani participanţi.
Conferinţa naţională a preoţilor capelani din penitenciarele subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a debutat ieri cu slujba Sfintei Liturghii la biserica Mănăstirii „Înălţarea Domnului“ - Măgura Ocnei (foto), situată în apropierea oraşului Târgu Ocna, judeţul Bacău. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor format din preoţii capelani de penitenciare.
Programul primei zile a conferinţei a continuat la mănăstire cu sesiunea de discuţii la care au participat, alături de ierarhi, şi preoţii capelani, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi locale. „Au fost abordate o serie de probleme, dintre care amintesc pe cele mai importante: deblocarea posturilor din penitenciare, problema memoriei închisorilor din România, adică realizarea unor acţiuni coerente şi concrete din partea Bisericii Ortodoxe Române şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, colaborarea cu episcopiile, cu organizaţiile non-guvernamentale, cu autorităţile locale“, a precizat preotul capelan Florin Smarandi, coordonator al preoţilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi organizatorul conferinţei naţionale.
După prima sesiune de lucru a fost oficiată slujba de Te Deum în salina din Târgu Ocna, s-a vizitat salina, iar la capela Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare de la Târgu Ocna a fost săvârşită o slujbă de pomenire a tuturor celor adormiţi întru Domnul în închisorile din întreaga ţară, apoi au continuat sesiunile de lucru.
Prima zi a conferinţei naţionale a preoţilor capelani de penitenciare s-a încheiat cu conferinţa „Libertate, tinereţe şi mărturisire în Ortodoxie“, susţinută de pr. conf. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti“ din Oneşti.
La aceste manifestări au participat şi preoţi din cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ai Protoieriei Oneşti din aceeaşi eparhie, ai Unităţii de aviaţie Bacău, ai Arhiepiscopiei Tomisului, dar şi reprezentanţi din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Sesiunile de lucru ale conferinţei continuă şi astăzi, 4 iulie, la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi la Mănăstirea Măgura Ocnei.