De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cursuri de interpreţi pentru persoanele cu deficienţe de auz, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Piteşti
Săptămâna trecută, în laboratorul mimico-gestual al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filofteia“ din Piteşti a început un curs de interpreţi pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Cursurile la care cei 20 de cursanţi vor parcurge tematica însuşirii cunoştinţelor fundamentale ale comunicării vizuale specifică persoanelor cu deficienţe de auz, se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Calinic, Episcop al Argeşului şi Muscelului, şi fac parte dintr-un parteneriat între Universitatea din Piteşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Şcolar şi Muzeul Judeţean, privind pregătirea unor cadre în vederea însuşirii comunicării prin limbajul mimico-gestual. Acest modul de pregătire va dura trei luni, având câte două cursuri pe săptămână, incluzând şi o practică de specialitate în cadrul Filialei Teritoriale a Surzilor din Piteşti. Această pregătire are ca scop acumularea competenţelor necesare relaţionării cadrelor din instituţiile pe care le reprezintă, în diverse aspecte ale activităţii profesionale, care implică o comunicare mimico-gestuală. La finalul acestei perioade de pregătire se va elibera o adeverinţă de absolvire a acestor cursuri, urmând ca cei interesaţi, începând cu anul universitar 2009-2010, să se poată înscrie la un program de master cu specializare „Teologie - comunicare prin limbajul mimico-gestual“, cu finalitate în obţinerea statutului de interpret în limbajul mimico-gestual. „Este cu totul încântător felul cum instituţiile statului percep astăzi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române. În acest sens, iată un exemplu cum acestea doresc să devină beneficiarele unei iniţiative pe care Episcopia Argeşului şi Muscelului a avut-o din anul 1996 prin elaborarea de proiecte sociale şi comunicaţionale pentru persoanele care nu aud şi nu comunică prin voce. Interesul major pe care societatea civilă îl arată faţă de promovarea şanselor egale pentru toţi cetăţenii, de asemenea apariţia Legii de recunoaştere a limbajului mimico-gestual, nr. 448/2006, ne-au determinat ca pe lângă aceste cursuri de iniţiere să facem demersurile necesare, pentru un plan de învăţământ specific, în vederea autorizării ca interpreţi în limbajul mimico-gestual a tuturor celor interesaţi, în urma absolvirii cursurilor de masterat care vor începe din anul universitar 2009-2010, la Facultatea din Piteşti“, ne-a declarat părintele conf. dr. Constantin Onu, Consilier eparhial al Episcopiei Argeşului şi Muşcelului.