La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cursuri de planificare strategică în Protopopiatul Sascut
Protopopiatul Sascut a organizat marţi, 12 februarie 2013, cu bincuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, un workshop în cadrul proiectului FORTE - Formare Trainică pentru Parteneriat Social.
Întrunirea s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Primăriei Sascut, în cadrul proiectului „Formare Trainică pentru Parteneriat Social - FORTE“ susţinut prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - POS DRU, Domeniul Major de Intervenţie 3.3. Proiectul propune o intervenţie structurată pentru sprijinirea dezvoltării organizaţionale a eparhiilor, în funcţie de caracteristicile lor şi de priorităţile identificate la nivel local. Workshopul, la care au participat 16 preoţi din cadrul Protopopiatului Sascut, a fost moderat de pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „În cadrul sesiunii cursurilor de planificare strategică, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului se axează pe dezvoltarea serviciilor sociale sub toate aspectele (îngrijirea bătrânilor, a celor fără adăpost, a copiilor cu posibilităţi materiale reduse, a persoanelor cu dizabilităţi, combaterea consumului de droguri, alcool), sub egida «Oameni fericiţi în comunităţi active sub aripa Bisericii». Activitatea a avut ca scop identificarea nevoilor sociale la nivelul fiecărei comunităţi şi găsirea de resurse pentru implementarea de programe de sprijin a celor defavorizaţi. De asemenea, ne dorim identificarea celor care au nevoie de ajutor în anumite probleme sociale cu care se confruntă, printr-o acţiune concertată a tuturor celor care au posibilitatea de a face ceva în acest sens, după îndemnul Mântuitorului Care spune: «Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are ca sufletul să şi-l pună pentru prietenii săi» (Ioan 15, 13)“, a amintit pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut.
Următoarea întâlnire în cadrul proiectului va avea loc pe 27 februarie 2013, când se va dezbate pe larg, concret, strategia de dezvoltare a serviciilor sociale la nivel local. Obiectivele proiectului FORTE sunt:
- realizarea unei evaluări sistematice, obiective şi profesionale a capacităţii organizaţionale şi de livrare de servicii sociale ale Administraţiei Patriarhale şi a următoarelor eparhii: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Severinului şi Strehaiei, Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Giurgiului, Episcopia Tulcii şi Episcopia Oradiei;
- generarea unei strategii instituţionale în domeniul incluziunii sociale, la nivel central şi regional;
- îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor din cadrul structurilor instituţionale naţionale, regionale şi locale, astfel încât Patriarhia Română să acţioneze ca un partener de acţiune mai eficient, mai transparent şi sustenabil în domeniul incluziunii sociale.