Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cursuri pentru conservarea patrimoniului
A doua etapă a cursurilor pentru formarea conservatorilor de bunuri culturale va avea loc în perioada 13-25 septembrie, la Mănăstirea "Brâncoveanu" - Sâmbăta de Sus. La cursurile organizate de Centrul de pregătire profesională pentru patrimoniu al Patriarhiei Române vor participa 22 de reprezentanţi ai muzeelor şi colecţiilor de artă bisericească.
Cursanţii responsabili vor participa timp de 12 zile la un program de formare profesională pentru conservatori de bunuri culturale, autorizat şi acreditat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi de Comisia Naţională de Formare Profesională a Adulţilor. Prima etapă a cursurilor a avut loc în perioada 30 mai-12 iunie şi a cuprins o introducere în reperele legislative, ştiinţifice, tematice şi practice ale patrimoniului. Partea a doua este destinată exclusiv pregătirilor de strictă specialitate, sub îndrumarea unor lectori specializaţi în pictură de icoană, obiecte din metal, materiale textile, carte veche, document vechi şi lemn prelucrat. Absolvenţii primei etape, care vor participa şi la cursurile din această toamnă, au avut de pregătit două lucrări scrise referitoare la principalele vulnerabilităţi la care sunt supuse obiectele din colecţiile de artă bisericească şi la protecţia obiectelor în caz de seism şi inundaţii. "În cadrul celei de-a doua etape a cursurilor, participanţii vor învăţa elemente de conservare preventivă şi de conservare activă. Lectori specializaţi, cu o activitate îndelungată la marile muzee din ţară, îi vor învăţa pe cursanţi cum să prevină îmbolnăvirea obiectelor de patrimoniu, dar şi metodele prin care poate să fie stopat procesul de degradare. Conservatorii vor dobândi competenţe în a interveni asupra lucrărilor, în conformitate cu prevederile legale. Vor învăţa care sunt bolile specifice pentru fiecare categorie de obiecte, cum trebuie ocrotite şi cum trebuie depozitate obiectele de artă, precum şi condiţiile generale pe care trebuie să le întrunească un muzeu sau o colecţie pentru ca obiectele depozitate să fie cu adevărat ocrotite", ne-a spus profesorul Victor Simion, consilier patriarhal şi coordonatorul Centrului de pregătire profesională pentru patrimoniu al Patriarhiei Române. Prima promoţie de conservatori de bunuri culturale Cursurile vor avea, pe lângă componenta teoretică, şi o componentă practică ce presupune aplicaţii în Muzeul Mănăstirii Sâmbăta de Sus. "După absolvirea programului de pregătire, cursantul va obţine un certificat de absolvire cu valoare pe plan naţional şi va deveni principalul responsabil pentru buna păstrare a acestui patrimoniu, care este vechi de câteva sute de ani. Pentru responsabilii cu muzeele şi colecţiile din incinta mănăstirilor sau bisericilor, acest fapt este cu atât mai important, cu cât cea mai mare şi cea mai valoroasă componentă din patrimoniul cultural al ţării o deţin unităţile de cult. Aceşti cursanţi vor fi prima promoţie de conservatori de bunuri culturale din istoria Bisericii Ortodoxe Române", ne-a mai spus prof. Victor Simion.