De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Cursuri pentru ocrotirea şi promovarea patrimoniului cultural naţional
Centrul pentru Patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române a organizat şi desfăşurat de curând mai multe activităţi în diferite eparhii pentru ocrotirea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional. S-au înscris persoane atât din centrele monahale deţinătoare de bunuri de patrimoniu, cât şi de la muzeele de stat. Personalul centrului a organizat cursuri în domeniul muzeologiei, conservării preventive, pentru gestionari-custozi, ghizi pentru obiective culturale, restaurare bunuri culturale, pedagogie muzeală, bibliotecari, arhivari, evidenţa ştiinţifică a patrimoniului şi alte programe la cerere. „Centrul nostru a organizat o serie de instruiri de scurtă durată, de o zi, pentru programul «Inventarierea şi gestiunea bunurilor de patrimoniu», program care, potrivit legislaţiei specifice, stabileşte norme unitare, la nivel naţional, în legătură cu gestionarea şi inventarierea corectă a patrimoniului cultural naţional mobil. Astfel de programe au fost organizate în lunile iunie şi iulie în Arhiepiscopia Târgoviştei cu 24 de participanţi, în Episcopia Giurgiului cu 22 de participanţi, în Episcopia Sălajului cu 198 de participanţi şi în Episcopia Oradiei cu 40 de participanţi. Cursurile au fost susţinute de către doamna prof. Elena Nicoleta Băjan, expertă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului în domeniul patrimoniului cultural naţional“, a precizat prof. Victor Simion, consilier patriarhal şi coordonator programe.
De asemenea, Centrul pentru Patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ a organizat şi cursuri pentru ocrotirea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional. „În perioada 10-26 iunie, s-au desfăşurat la Bucureşti cursuri de pregătire pentru trei specializări muzeale, şi anume muzeologie generală, conservator bunuri culturale şi gestionar-custode sală. S-au înscris 46 de participanţi proveniţi din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Devei şi Hunedoarei, Episcopia Maramureşului sau de la Colecţia de icoane de la Sibiel, cât şi persoane provenite de la muzee de stat, precum Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Institutul de Arheologie al Academiei Române, Cercul Militar Naţional din Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti şi alte muzee, din Ploieşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Brăila. Totodată, s-au înscris şi persoane particulare care au dorit să se dedice studiului patrimoniului cultural naţional“, a mai spus prof. Victor Simion. Centrul Patriarhiei Române este acreditat, iar certificatele pe care le eliberează au recunoaştere naţională.