De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cuvinte de folos și cunoaștere prin comuniune
Participanții la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși și-au început programul zilelor petrecute în capitala României cu rugăciunea de dimineață la bisericile - gazdă. Delegațiile eparhiilor din țară și din străinătate și voluntarii din cetatea Bucureștilor s-au rugat și au mulțumit Preasfintei Treimi, primind binecuvântare și cuvânt de învățătură.
Sâmbătă-dimineaţă, câteva grupuri de participanţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea au luat parte la rugăciunea de dimineaţă, oficiată la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, din Bucureşti, Paraclis Patriarhal. În mijlocul acestora s-a aflat arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, care a rostit la finalul rugăciunii un cuvânt de învăţătură prin care i-a îndemnat pe tinerii ortodocşi să-şi aleagă în viaţă modele dintre oamenii virtuoşi, „dintre oamenii care Îl mărturisesc pe Dumnezeu şi care dobândind o anumită experienţă de viaţă ştiu că poţi să simţi prezenţa şi lucrarea lui Dumnezeu în măsura în care îţi înnobilezi sufletul cu virtuţi. În momentul în care ai primit credinţa şi o faci lucrătoare, în acel moment celelalte virtuţi se altoiesc pe această viţă şi fac viaţa şi împlinirile personale să fie dintre cele mai bune. De aceea vă îndemnăm să urmaţi exemplul celor care au fost înainte, al celor care L-au mărturisit pe Hristos, care L-au cunoscut pe Hristos. Avem astăzi posibilitatea să urmăm foarte multe exemple de vieţuire creştină. Pe lângă sfinţii ocrotitori şi patroni ai noştri există foarte mulţi sfinţi în calendarul Bisericii care sunt înaintaşi ai noştri în credinţă şi care ne ajută să ne apropiem de Hristos şi să ne sfinţim viaţa”, a evidenţiat arhim. Veniamin Goreanu.
La Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, tinerii au fost primiți în cele două zile de părintele protopop Valer Ulican, parohul bisericii, împreună cu pr. Nicu Moldoveanu și pr. Mihai Florian Dragomir, preoți slujitori la această biserică. Aici, după momentul rugăciunii, tinerilor li s-a prezentat pe scurt istoricul locașului de cult.
Părintele paroh Valer Ulican a rostit un cuvânt de învățătură către tineri, arătând că acest moment sărbătoresc, al întâlnirii și comuniunii reprezentanților tineretului ortodox din toată lumea, este un moment de mărturie, de însemnătate şi de bucurie. Părintele Ulican a explicat tinerilor prezenți că provocările contemporane „ne cheamă pe noi toţi, preoţi, dascăli, părinţi și tineri, să acordăm o grijă deosebită comunicării în diferitele ei forme, dar și comuniunii adevărate și sincere dintre noi. Trebuie să cultivăm împreună modul de cunoaştere prin comuniune. Nu putem avea o cultură şi o formare completă fără religie şi fără Dumnezeu, deoarece valoarea eternă a persoanei umane nu poate fi redusă la eficienţa ei utilitaristă în societatea aceasta vremelnică”.
Preacucernicia sa a explicat tuturor că „aceste activități educațional-religioase desfășurate la nivelul parohiei și al organizațiilor de tineret, iar acum chiar la nivel internațional, sunt o șansă pentru tineri de a redescoperi Biserica drept locul unde sunt bine primiți, respectați și iubiți.”