Mai multe lăcaşuri de cult din Transilvania poartă hramul Cuvioasei Parascheva, semn al iubirii credincioşilor faţă de sfânta milostivă, care răspunde cu grabă la rugăciunile celor care o cheamă în ajutor.
Printre lăcaşele de cult ocrotite de Cuvioasa Parascheva, sunt mănăstirile şi schiturile de la Colţul Chiliilor şi Cuciulata, judeţul Braşov, Strâmtura, judeţul Maramureş, Subpiatră - Sălciua, judeţul Alba, Râşca Transilvană din judeţul Cluj. De asemenea, numeroase biserici parohiale din Transilvania sunt închinate Cuvioasei, între care, cele mai vechi sunt la Răşinari şi la Tălmăcel, judeţul Sibiu, din secolul XIV.
De asemenea, o parte din lăcaşele de cult închinate Cuvioasei, adăpostesc veşmintele moaştelor acesteia, de la Iaşi, aşa cum este exemplul bisericii din Parohia Dumbrăviţa, Protopopiatul Bran-Zărneşti, unde un veşmânt este aşezat în faţa icoanei cuvioasei. De asemenea, icoana Cuvioasei Parascheva de aici o prezintă pe sfântă în haine monahale, lucru rar întâlnit în ţară.
Hram la Gherla
Cu ocazia sărbătoririi hramului Bisericii „Cuvioasa Parascheva" din Parohia Gherla IV, au loc mai multe manifestări, organizate de parohie împreună cu primăria municipiului Gherla. Programul a debutat sâmbătă, 12 octombrie, cu mai multe slujbe oficiate în sobor de preoţi şi diaconi. Ieri au continuat slujbele la care au participat preoţi din localitate, alături de pr. profesor Mihai Himcinski, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de cel mai vechi cor bărbătesc din ţară, de la Fenteuşul Mare, judeţul Maramureş, condus de prof. Dragoş Andrei. Sfânta Liturghie a fost urmată de o slujbă de pomenire pentru martirii şi mărturisitorii din închisorile comuniste şi pentru ctitorii şi binefăcătorii Parohiei „Sfânta Parascheva“ din Gherla.
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc lansarea volumului „Am auzit un sfânt vorbind“, despre părintele Arsenie Boca cu părintele Ioan Sofonia din Sibiu şi a volumului „Baricadele libertăţii tinerilor de azi“, de jurnalistul Romeo Petrasciuc din Sibiu. Tot în cadrul acestui eveniment a fost lansată campania „Oameni pentru Oameni - Cine pe sărmani ajută pe Dumnezeu împrumută“, desfăşurată de parohie în parteneriat cu primăria municipiului Gherla, şcolile din localitate şi Fundaţia Creştină „Sfântul Nicolae“. Campania are ca obiectiv strângerea de fonduri şi de ajutoare pentru familiile sinistrate din Galaţi. Sărbătoarea a continuat cu o agapă creştină la cantina Fundaţiei „Sfântul Nicolae“ din Gherla pentru persoanele singure şi vârstnice din parohie.
De asemenea la Casa de cultură a avut loc spectacolul de folclor şi tradiţie românească intitulat „Cântec şi dor strămoşesc din sufletul neamului omenesc“, susţinut de cei 40 de maramureşeni din Corul bărbătesc din Fenteuşul Mare, sub îndrumarea dirijorului prof. Dragoş Andrei. Seara, în ajunul sărbătorii, s-a oficiat slujba Vecerniei cu Litie închinată Cuvioasei Parascheva.
Sărbătoarea de la Gherla continuă azi, cu Sfânta Liturghie la biserica ce îi poartă numele, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. La final se va săvârşi şi o slujbă de Parastas pentru toţi preoţii, preotesele şi dascălii care au slujit în oraşul Gherla în ultimii ani şi care au rămas modele pentru întreaga comunitate gherleană. Luni seara de la ora 18:00, preoţii de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ oficiază slujba Vecerniei şi Taina Sfântului Maslu, aducând slavă lui Dumnezeu şi Cuvioasei Parascheva pentru ocrotirea şi purtarea de grijă, precum şi pentru toate binecuvântările oferite de-a lungul timpului.
Slujiri arhiereşti în Transilvania
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Sâmbăta de Sus, Parohia Sâmbăta de Sus Răsărit, Protopopiatul Făgăraş II.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ de la Subpiatră, judeţul Alba.
Preasfinţitul Petroniu, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ambrozie, Mitropolit de Helsinki, va săvârşi Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Evanghelist Luca“ din cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului.
Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Arhiepiscop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ şi „Cuvioasa Parascheva“ de la Colţul Chiliilor, judeţul Braşov.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Cuvioasa Parascheva“ de la Râşca Transilvană, judeţul Cluj. (Andreea Pâgleşan, Oana Rusu)