Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cuviosul Antonie de la Iezerul Vâlcii sărbătorit în Capitală
La Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan din Capitală a fost cinstit miercuri, 23 noiembrie, cu fast liturgic, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, ale cărui moaște se află în biserica comunității. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Toamna a adus ploaie, binecuvântare pentru pământul însetat, dar și prilej de răbdare pentru credincioșii veniți să se închine Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, ale cărui moaște se află la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan. Căldura credinței lor și murmurul rugăciunilor au încălzit aerul umed și rece de noiembrie, cuprinzând oamenii care se aplecau cuminți și rugători la racla sfântului, mulțumindu-i pentru ajutor și cerând mijlocire înaintea lui Dumnezeu.
Sărbătoarea a început din ajun cu procesiunea în cadrul căreia racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer a fost așezată în curtea bisericii într-un baldachin special amenajat. În continuare a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litia, seara încheindu-se cu un concert de cântări religioase și pricesne susținut de un grup restrâns al Corului „Cantus Domini”.
În ziua hramului, credincioșii din cartierul bucureștean Titan au fost chemați de dimineață la rugăciune de sunetul clopotelor și al cântărilor Utreniei, care se auzeau încet din depărtare, ca o rugă ce se pierdea printre frunzele arămii de toamnă.
În mijlocul credincioșilor a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: părintele Florin-Nectarie Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov Sud; părintele paroh Nicolae Gavrilă; părintele Sergiu Constantin Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele Antonie Coroabă, slujitor la această parohie; diac. Adrian Daniel Simionescu, secretar eparhial coordonator de la Centrul eparhial; diac. Vasile-Robert Nechifor, redactor în cadrul „Ziarului Lumina” și slujitor la această parohie; diac. Radu Bogdan, editor la TRINITAS TV, precum și alți slujitori.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat viaţa plină de virtuţi a sfântului cuvios pomenit, care s-a aprins de dorul pustniciei: „Ajungând la Iezer și văzând starea în care se afla biserica a hotărât să o înnoiască cu lucrul mâinilor lui și cu avuția pe care o adunase până atunci. Din ceea ce i-a dat Dumnezeu, i-a dăruit și el, la rândul său, lui Dumnezeu. După o perioadă de ședere în obște a preferat să meargă în munte la o oarecare distanță, unde și-a săpat în piatră o chilie și locul unde urma să fie îngropat. Acolo, acest nevoitor s-a rugat, nevoința lui fiind cunoscută în mod deplin de Dumnezeu. Cine poate spune privegherile, rugăciunile și mai cu seamă lucrul mâinilor sale, pentru că, om în vârstă fiind, s-a ostenit mult săpând în piatră chilia care se păstrează până astăzi. Văzând o astfel de râvnă, cum a fost cea a Cuviosului Antonie de la Iezerul Vâlcii, ne rușinăm cei care lucrăm atât de puțin sau chiar deloc pentru mântuirea noastră. Pomenirea unui astfel de sfânt este un prilej de a ne întări credința, de a spori râvna pentru cele sfinte și mai ales dragostea pentru rugăciune, așa cum le-a manifestat el. (...) Pomenirea Sfântului Cuvios Antonie într-o biserică din București este prilej pentru locuitorii cetății să învețe din viața acestui mare rugător, care înainte de a deveni monah a fost negustor și a avut familie, oferind un exemplu celor din vremea lui și iată, și celor din vremea noastră. Pomenirea Sfântului Antonie ne îndeamnă să apreciem credința celor din cetăți și celor din locurile singuratice”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei Solomon pe seama Parohiei Valea Târsei din localitatea prahoveană Breaza, Protopopiatul Câmpina, iar pe teologul Alin George Stoica, secretar eparhial la secretariatul Arhiepiscopiei Bucureștilor, l-a hirotonit întru diacon pe seama Parohiei Căldăraru, Protopopiatul Ilfov Sud.
La final, părintele paroh Nicolae Gavrilă i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru slujire și binecuvântare, precum și tuturor celor care au ajutat la buna desfășurare a sărbătorii parohiei.
Un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii a fost dăruit acestei parohii în anul 2020, fiind singura comunitate din București cu acest hram.
Biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan este situată pe str. Jean Steriadi nr. 19A, în sectorul 3 al Capitalei.