Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Darul parohiei bihorene pentru tinerii din Brăteşti
Douăzeci şi opt de tineri, participanţi la programul de sărbători din Parohia Brăteşti şi la alte programe catehetice parohiale, au fost antrenaţi într-un program religios, cultural şi educativ desfăşurat în Oradea.
În fiecare an, înaintea praznicului Naşterii Domnului, copiii şi tinerii din Parohia Brăteşti, Protopopiatul Tinca, alături de parohul Călin Popa, îi colindă pe toţi cei aproape 100 de credincioşi ai satului, împărţindu-le acestora daruri alese din partea parohiei. Şi la sărbătorile ce au trecut, aceiaşi tineri, îmbrăcaţi în straie populare, la fel ca moşii şi strămoşii lor de odinioară, au pus în sufletele credincioşilor bucurie şi emoţie prin colindul străbun.
Pentru a le dovedi tinerilor că orice faptă bună aduce cu sine şi o răsplată, Parohia Brăteşti a organizat pentru ei, în aceste zile de început de an nou, câteva momente de neuitat. Astfel, în zilele de 10 şi 11 ianuarie, toţi cei douăzeci şi opt de tineri, care au participat la programul de sărbători şi la alte programe catehetice ce se organizează în parohie, au fost antrenaţi într-un program religios, cultural şi educativ desfăşurat în Oradea.
Sub îndrumarea şi directa supraveghere a parohului Călin Popa, şi cu susţinerea financiară a Parohiei Brăteşti, tinerii au pornit spre Oradea având ca primă destinaţie Teatrul „Regina Maria“. Aici au asistat la una din noile reprezentaţii ale Trupei de teatru „Iosif Vulcan“, spectacolul „La «Iunion», birjar!“, piesă realizată după schiţele marelui dramaturg, nuvelist şi pamfletar Ion Luca Caragiale.
Tinerii au fost introduşi în atmosfera anilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi început de secol XX, prin textele eternului Caragiale, prin muzica şi dansurile acelor vremuri şi au luat contact cu magia teatrului, care i-a cuprins într-un mod cu totul aparte.
Vizite la lăcaşe de cult
A doua zi, 11 ianuarie, a urmat un program în care tinerii au vizitat Mănăstirea „Sfintei Cruci“ din Oradea, unde s-au închinat şi s-au rugat în biserica cea nouă a mănăstirii. În continuare, a urmat un popas duhovnicesc la noua Catedrală episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea. Aici, tinerii au aflat cu deosebit interes faptul că uşile de la intrare, din lemn masiv, sunt copie după uşile catedralei „Sfânta Sofia“ din Constantinopol, iar deasupra lor, icoana în mozaic reprezentând Învierea Domnului de pe faţadă este copie după originalul de la Mănăstirea „Nea Moni“ din Grecia. În paraclisul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie“ de la demisolul Catedralei episcopale celei noi, tinerii au avut bucuria de a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, şi la Moaştele Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.
Bucurie oferită de parohie
Programul a continuat cu activităţi de recreere, incluzând vizionarea la cinematograf a unui film de animaţie inspirat din basmul „Crăiasa zăpezii“. După ce au luat masa, a urmat un program de jocuri sportive într-un loc de divertisment aflat într-unul din centrele comerciale din oraş. Apoi, după cină, tinerii au pornit spre casele lor, nerăbdători de a împărtăşi familiei experienţele de care au avut parte.
Parohul Călin Popa şi-a manifestat deosebita bucurie pentru darul parohiei oferit copiilor şi familiilor acestora. Totodată, în Duminica de după Botezul Domnului, la finalul Sfintei Liturghii, părintele le-a mulţumit credincioşilor pentru dragostea cu care au primit pe tinerii parohiei, pentru efortul financiar cu care s-au străduit să îi răsplătească şi pentru modul cum au răspuns, la fel ca în nenumărate alte rânduri, apelului Bisericii. De asemenea, părintele Călin Popa şi-a exprimat încrederea că astfel de iniţiative vor fi din ce în ce mai dese în cadrul parohiei şi speră ca acestea să contribuie atât la intensificarea comuniunii dintre biserică şi credincioşi, la atragerea tinerilor spre Biserică, precum şi la o deschidere spre activităţi culturale a acestora.
Localitatea Brăteşti se află situată în sud-estul judeţului Bihor, în Depresiunea Beiuşului. Biserica de lemn din localitate este monument istoric şi are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă“, fiind restaurată, cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, între anii 2009-2010.