Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Daruri liturgice pentru paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a sfinţit joi, 14 martie, acoperămintele şi cele patru rânduri noi de veşminte preoţeşti pe care le-a dăruit paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova. Acoperămintele pentru Sfânta Masă, Sfintele Vase, Evanghelie, Proscomidiar, analog şi dvera au fost lucrate la Atelierele Patriarhiei Române de maicile de la Mănăstirea Pasărea, județul Ilfov.
La slujba de sfinţire din paraclisul universitar cu hramurile „Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah” şi „Sfinţii Trei Ierahi” au luat parte pr. conf. dr. Adrian Ivan, decanul facultăţii; pr. lect. dr. Mihai Ciurea, prodecan; pr. lect. dr. Ioniţă Apostolache, director de departament; profesori şi studenţi. Studenţii teologi participă zilnic la Sfânta Liturghie în paraclisul universitar. La finalul fiecărei slujbe, aceştia primesc sendvişuri proaspete şi cafea din partea Arhiepiscopiei Craiovei, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre importanţa sfinţirii obiectelor din cultul Bisericii: „Am înzestrat acest sfânt paraclis cu odoare sfinte, pentru a fi de folos slujitorilor, părinţilor profesori şi studenţilor acestei facultăţi. Este o jertfă pe care noi o aducem lui Dumnezeu şi în acelaşi timp este o bucurie de a înălţa Tatălui ceresc rugăciunile noastre, ca El să sfinţească aceste odoare. În rugăciunile pe care noi le-am ridicat înaintea Preamilostivului Dumnezeu s-a amintit de profetul Moise, care a primit poruncă de la Dumnezeu să înfrumuseţeze Cortul Mărturiei, acest loc sacru al poporului iudeu, proaspăt ieşit din robia egipteană şi care se îndrepta spre Ţara Făgăduinţei. În acest Cort al Mărturiei, Dumnezeu a poruncit să fie aşezate multe obiecte sfinte, care erau simboluri ale realităţilor ce aveau să se întâmple la venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Printre acestea, aş vrea să menţionez Chivotul Legii, unde Dumnezeu vorbea cu poporul Său, vorbea cu Moise, le dădea sfaturi cum trebuie să lucreze. Deasupra Chivotului se aflau Heruvimii, în acel loc al milostivirii lui Dumnezeu se arăta puterea Lui. De îndată ce s-a sfinţit, o lumină cerească a strălucit peste aceste obiecte în Cortul Mărturiei, lumină ce s-a păstrat permanent alături de popor. Pe această lumină cerească noi dorim să o avem permanent în Biserica noastră, mai ales că Mântuitorul Iisus Hristos, Care este Fiul lui Dumnezeu înomenit, ne-a adus lumina slavei cereşti şi rămâne permanent cu noi ca prezenţă reală a lui Dumnezeu, ca prezenţă deosebită, ipostatică, în această lucrare sfântă a Bisericii noastre”.