La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Darurile noastre vremelnice au consecinţe veşnice”
La praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a dat citire scrisorii pastorale din acest an, intitulată „Cine dă lui îşi dă; cine face lui îşi face”, afirmând că „toţi trebuie să fim mai darnici, pentru că, dăruind cuiva, de fapt ne dăruim nouă înşine”. Ierarhul a arătat că nu atât valoarea darului este importantă, cât mai ales simbolistica acestuia, iar „darurile noastre vremelnice au consecinţe veşnice”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, care a interpretat câteva colinde la chinonic. Slujba a fost săvârşită în fața catedralei din Piața Avram Iancu, în prezența a numeroși clujeni și a oficialităților locale.
În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul al XIII-lea). Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Maica Cerului, nădejdea poporului”. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții parohiei.
La finalul slujbei, părintele Alexandru Vidican, protopop de Bistrița, a mulțumit ierarhului, în numele bistrițenilor, pentru că în fiecare an, în a doua zi de Crăciun, vine să le binevestească bucuria Nașterii Domnului.
Prim-epitropul parohiei, Ioan Runcan, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian-Nechita Dolha, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, și managerul firmei Îndemânarea Construct, Alexandru Simionca, au primit diplome. Din partea Palatului Culturii Bistrița, managerul instituției, Dorel Cosma, i-a oferit ierarhului o plachetă aniversară.