În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
De 7 ani basilica.ro
Site‑ul basilica.ro al Agenției de știri BASILICA a Patriarhiei Române împlinește astăzi 7 ani de existență. La 16 iunie 2008, de sărbătoarea Sfintei Treimi, îşi făcea apariţia în spaţiul mediatic românesc site‑ul Agenţiei de ştiri BASILICA, o instituţie de presă deosebită, menită să intensifice lucrarea spirituală şi pastoral‑misionară a Bisericii Ortodoxe Române în societate.
Astăzi, site‑ul basilica.ro al Agenției de știri a Patriarhiei Române este o importantă sursă de știri privind viața Bisericii Ortodoxe Române din spațiul media virtual, definindu‑se ca un îcaleidoscop al realității bisericești cotidiene”, după cum i‑a definit activitatea Patriarhul României. Înfiinţată la 27 octombrie 2007, odată cu inaugurarea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Agenţia de ştiri şi‑a început oficial activitatea câteva luni mai târziu, într‑o altă zi plină de semnificaţii teologico‑sociale: sărbătoarea Sfintei Treimi. În acești 7 ani de când funcționează site‑ul basilica.ro se găsesc în arhiva sa peste 70.000 de informații, documente și știri privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, site‑ul basilica.ro reprezintă o prelungire firească a realităţii vieţii bisericeşti și marchează o deschidere înnoitoare în domeniul comunicării religioase și o îmbogățire a spațiului mediatic din România. „Ne bucurăm pentru această de Dumnezeu binecuvântată aniversare, dar mai ales ne veselim sufletul când privirea se apleacă asupra site‑ului basilica.ro, unde avem posibilitatea să citim bogăția de activități pe care Biserica Ortodoxă Română o săvârșește, zi de zi, fără întrerupere. Se împlinește gândul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, că Biserica trebuie să prelungească mesajul Evangheliei lui Hristos și să arate viața liturgică, misionar‑pastorală, culturală, social‑filantropică, către toți cei iubitori de cele sfinte: ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși. Misiunea Sfinților Apostoli continuă și în zilele noastre prin toate aceste mijloace moderne, prin care cuvântul lui Dumnezeu se propovăduiește la toate neamurile și în toate colțurile lumii, contribuind la consolidarea, solidaritatea și unitatea dintre creștinii de pretutindeni. În toți acești ani, s‑a format o frumoasă colaborare între cler și credincioși, între Biserică și societate, prin prezentarea activității și atitudinii Bisericii Ortodoxe Române”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.
Mass‑media nu afectează tradiţia eclesială, ci îi relevă aspectul permanent dinamic
În cei 7 ani de activitate, Agenţia de ştiri BASILICA a reuşit să reflecte în peisajul mediatic actual realitatea, aşa cum este văzută de către însuşi corpul eclesial, la toate nivelurile: ierarhie, cler, viaţa monahală şi laicat, prezentând sub forma ştirilor şi a documentelor de presă instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române în diferitele probleme actuale. „Trăim o epocă a mărturisirii, o epocă în care cuvântul Sfintei Evanghelii şi învăţătura Sfinţilor Părinţi nu trebuie doar rostite, ci şi tălmăcite pe înţelesul unei societăţi tot mai îndepărtate de valorile creştine. Într‑un asemenea context, utilizarea mijloacelor media poate fi un demers esenţial în pastoraţia Bisericii, în consolidarea statutului ei ca instituţie şi, mai presus de toate, în descoperirea către lumea întreagă a faptului că ea este, în esenţă, mâna întinsă de Dumnezeu peste lume, izvor al harului dumnezeiesc şi poartă mereu deschisă către mântuire. Modernitatea mass‑media nu afectează tradiţia eclesială, ci îi relevă aspectul permanent dinamic. De‑a lungul celor 7 ani de existenţă a site‑ului basilica.ro, Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române a reuşit constituirea unei culturi a dialogului permanent cu mass‑media, cu priorităţi ferme, adaptate la provocările lumii contemporane, având ca principală misiune răspunderea de a asculta şi comunica nu doar adevăruri de credinţă, ci şi atitudini, atunci când situaţia o cere”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
Agenţia de ştiri BASILICA transmite cu putere prin stilul său, în fața unei lumi agitate, cuvântul lui Dumnezeu și lucrarea Bisericii în lume. Încă de la lansare, basilica.ro a dispus și de o interfață în limba engleză. Principalele evenimente din Patriarhia Română sunt mediatizate și în această limbă de circulație internațională arătând că Agenția de știri BASILICA este o voce a Bisericii Ortodoxe Române și la nivel internațional. „Societățile în care trăim noi, românii din diaspora, oferă cetățenilor lor foarte multe avantaje de ordin material, însă Biserica, prin slujitorii ei, se străduiește să păstreze identitatea culturală și religioasă a fiilor ei, arătându‑le «căci nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea ce va să fie» (Evrei 13, 14). Nimic întâmplător, de altfel, în alegerea numelui acestei agenții care trimite cu gândul la Împărăția lui Dumnezeu, pe care o pregustăm în Liturghia Bisericii. Prezentarea activităților din diaspora scandinavă în spațiul mediatic, jurnalistic și virtual este pentru noi un prilej de bucurie în lucrarea misionară a Bisericii. Știrile prezentate bilingv sunt un câștig pentru cei care doresc să cunoască din afară rodul ostenelilor din Biserica dreptmăritoare, reflectând realitatea așa cum este ea văzută la toate nivelurile în viața eclesială, culturală și socială. Românii din Europa de Nord, fiii Bisericii noastre, parcurcând mesajele ziditoare postate zilnic pe basilica.ro, doresc să devină și ei mâinile lui Hristos în această parte de lume, pentru că mărturisirea credinței și afirmarea identității reprezintă o dimensiune fundamentală a existenței umane”, a explicat Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
„Românii din diasporă sunt informaţi despre realităţile din ţară şi din Biserica lor mamă”
Având în vedere numărul mare de vizitatori (peste 5.000.000 din 2008 până astăzi) ai site‑ului basilica.ro și necesitatea tehnică de îmbunătățire a acestuia, pentru a răspunde cât mai bine cerințelor acestora, față de momentul de început al activității din 2008, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, s‑au adus site‑ului mai multe îmbunătățiri: 30 septembrie 2010 - a fost lansată o nouă interfață cu o grafică deosebită; 27 octombrie 2012 - a intrat în funcțiune o nouă versiune a site‑ului; 27 octombrie 2014 - site‑ul funcţionează sub actuala versiune pe o platformă joomla. îPrin înființarea Agenției de știri BASILICA, Biserica noastră își face cunoscută prezența în societate, atât prin slujirea ei liturgică, cât şi prin angajarea în societate spre binele oamenilor. În lumea secularizată de astăzi, adeseori, informația este denaturată şi manipulată după interesul celui care o difuzează. Dimpotrivă, site‑ul de ştiri al Bisericii are ca scop să reflecte cu fidelitate adevărul care zideşte pe oameni, îi întăreşte în credinţă şi îi încurajează în purtarea greutăţilor de zi cu zi. Prin site‑ul basilica.ro se face cunoscută, de asemenea, viața românilor din diasporă, unde trăiesc astăzi foarte mulţi semeni ai noştri. Totodată, românii din diasporă sunt informaţi despre realităţile din ţară şi din Biserica lor mamă. Astfel se promovează unitatea fraţilor de acelaşi neam şi aceeaşi credinţă. Urăm ostenitorilor și colaboratorilor Agenției de Presă BASILICA să‑şi continue misiunea cu aceeași intensitate și dăruire, având în minte mereu faptul că, deși uneori «unul seamănă și altul seceră», înaintea lui Dumnezeu nu rămâne nimic nerăsplătit după măsura ostenelii”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
Potrivit Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, site‑ul basilica.ro redă într‑o formă sintetică învăţătura de credinţă a Bisericii, multe aspecte istorice, culturale şi spirituale, dar şi teme de mare actualitate, prezentate de persoane din diferite locuri, cu o cultură şi experienţă de viaţă bogată şi diversă, care în felul acesta găsesc şi spaţiul prielnic de a se exprima şi a promova aceste teme, rămase altfel mult mai „în umbră”. „Faptul că interfaţa acestui site a progresat continuu şi a făcut o împărţire foarte ingenioasă, pe diferite categorii şi tematici, a contribuit, de asemenea, la o prezentare unitară, diversă, modernă şi în spirit de comuniune a Bisericii Ortodoxe Române, care s‑a dezvoltat şi ea, foarte mult, în ultimii ani, atât în interiorul ţării, cât şi dincolo de graniţele ei. Poate că Biserica noastră reprezintă astăzi una dintre puţinele instituţii care poartă de grijă tuturor românilor şi reuşeşte să îi adune la un loc, în jurul sfintelor locaşuri de cult, făcând acestora şi Neamului Românesc foarte mult bine, iar Centrul de presă al Patriarhiei a avut în acest scop rolul său foarte important”, a precizat Preasfinţitul Părinte Siluan.