Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
De ce apare refluxul gastro-esofagian la bebeluşi
Refluxul gastro-esofagian reprezintă întoarcerea conţinutului gastric în esofag, din cauza unei tulburări de coordonare neuromusculară a sfincterului esofagian inferior. Odată cu maturarea sistemului nervos autonom, această anomalie se diminuează spontan, în jurul vârstei de 4-6 luni.
Manifestările clinice debutează în primele 7 zile de la naştere, prin regurgitaţii şi vărsături. Regurgitaţiile constau din evacuarea unei mici cantităţi de aliment prin simpla contracţie gastrică, fără participarea diafragmului, şi se produc fără efort din partea copilului. Vărsăturile constau în evacuarea violentă a unei părţi sau a întregului conţinut gastric, prin contracţia brutală a diafragmului şi a muşchilor abdominali. Aceste două simptome au un caracter cronic şi apar la aşezarea copilului pe spate, după alimentaţie, şi se micşorează sau dispar dacă micuţul este menţinut pe un plan înclinat sau în poziţie veticală după ce mănâncă. Diagnosticul afecţiunii se face pe baza simptomatologiei clinice şi este confirmat de examenul radiologic. Evoluţia bolii, la nou-născut şi sugar, este în general bună, deoarece simptomatologia dispare spontan după vârsta de 4-6 luni. La copilul mare, evoluţia este de lungă durată. Prognosticul este favorabil în formele uşoare de reflux, în timp ce în formele în care vărsăturile sunt abundente şi persistente prognosticul este rezervat. Tratamentul este medical şi chirurgical. Tratamentul medical are ca obiectiv principal reducerea refluxului, care se poate realiza prin: - tratament poziţional, recomandat în formele uşoare şi medii, constând în susţinerea copilului în picioare în timpul mesei şi o oră după masă; - în formele severe, copilul va fi menţinut spirjinit, în tot cursul zilei, la un unghi de 30-60 de grade, aşezat pe spate, sau la un unghi de 30 de grade, aşezat pe faţă; - pentru copiii mari se recomandă să doarmă cu capătul patului ridicat. Tratamentul chirurgical este indicat în cazul lipsei de răspuns la tratament medical corect aplicat timp de 8 săptămâni sau în caz de esofagită severă şi de prezenţă a complicaţiilor. Regimul alimentar va consta în prânzuri mici şi frecvente, bogate în proteine şi sărace în grăsimi. Alimentele se vor administra sub formă îngroşată. De asemenea, se vor administra antiacide la o oră după mese şi medicamente care să inhibe secreţia gastrică acidă.