Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
De ce e bine să scoatem bebeluşul la aer?
Expunerea sugarului la aerul curat şi proaspăt contribuie la întărirea organismului acestuia, călindu-l mai ales împotriva infecţiilor căilor respiratorii, dezvoltându-i, totodată, un bun tonus neurovegetativ. Pe lângă aceste plimbări în aer liber, absolut necesare pentru o bună dezvoltare a organismului sunt masajul şi exerciţiile fizice.
Sugarul va trebui obişnuit de foarte mic să fie scos la aer curat, în mod treptat, la început pe vreme frumoasă, iar mai apoi şi pe vreme mai urâtă. Primul contact cu aerul proaspăt îl va avea către sfârşitul primei luni, când va fi aşezat în faţa ferestrei deschise, după care va fi scos afară, iniţial câteva minute şi apoi din ce în ce mai mult. Este bine ca din primele luni sugarul să-şi petreacă trei-cinci ore în aer liber, iar somnul de peste zi să şi-l efectueze cât mai mult afară. Soarele are o valoare deosebită, atât ca factor de călire şi profilaxie a rahitismului, cât şi pentru acţiunea sa dezinfectantă faţă de mediul în care trăieşte copilul. Tocmai de aceea, camera copilului e bine să fie expusă spre soare, iar copilul să fie expus în mod raţional razelor ultraviolete. Expunerea la soare va începe vara, treptat, după ce sugarul împlineşte o lună. Timpul de expunere pe faţă şi pe spate este, la început, de două minute, crescând apoi cu câte un minut în fiecare zi, ajungând până la 15-20 de minute în orele când soarele nu este prea dogoritor, de preferat între 9:00-11:00. Sugarul va fi dezbrăcat complet sau parţial, capul fiind protejat tot timpul. Se vor evita expunerile prelungite, care pot produce arsuri. Masa va fi servită după un timp de odihnă la umbră. În celelalte anotimpuri, sugarul trebuie să profite de fiecare zi însorită, desfăşurându-şi activităţile sale afară, la soare. Pe lângă plimbările în aer liber, absolut necesare pentru călirea şi dezvoltarea armonioasă a sugarului sunt masajul şi exerciţiile fizice. Programul de masaj şi exerciţii fizice va trebui organizat sistematic, din luna a doua, şi efectuat cu jumătate de oră înaintea băii de seară, sugarul fiind dezbrăcat, iar temperatura din cameră să fie de 21-22 grade Celsius. Înainte de începerea acestui program, mama va avea mâinile încălzite şi unse cu o cremă sau pudrate cu talc. Masajul se începe prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra extremităţilor, de la degete spre rădăcina picioarelor şi a braţelor. Apoi, se vor exercita mişcări de sus în jos, în ambele sensuri, precum şi mişcări circulare. Peretele abdominal va fi masat prin mişcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. Pe spate se vor imprima mişcări de jos în sus. Exerciţiile fizice şi gimnastica vor consta, la început, din mişcări pasive, efectuate zilnic, timp de 5-10 minute. Sugarul va fi dezbrăcat şi aşezat pe un scutec curat şi lăsat să se mişte în voie, aşezat atât pe spate, cât şi pe abdomen. În acest mod se efectuează un bun exerciţiu pentru dezvoltarea musculaturii cervicale şi a spatelui. Atât masajul, cât şi exerciţiile fizice vor fi în aşa fel dozate ca durată şi intensitate, încât ele să nu obosească sugarul şi să nu-i creeze unele reflexe negative. Pentru a obţine efectele dorite, aceste activităţii trebuie practicate în mod constant.