În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„De la Cer primeşte omul puterea de a decide drept“
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat sâmbătă, 27 septembrie 2014, o slujbă de binecuvântare cu prilejul inaugurării Noului Palat de Justiţie din Iaşi. La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului, parlamentari, oficialităţi locale, precum şi numeroşi judecători, procurori, avocaţi şi grefieri. În cuvântul adresat cu prilejul momentului inaugural, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe cei care lucrează în justiţie să-şi raporteze activitatea lor la legea divină şi la conştiinţa proprie.
Noul Palat de Justiţie din Iaşi a fost inaugurat sâmbătă, în prezenţa ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, a omologului său din Republica Moldova, Oleg Efrim, a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a vicepremierului Liviu Dragnea şi a primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita. De la eveniment nu a lipsit nici Mitropolitul Moldovei, IPS Părinte Teofan, care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte arhim. Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, şi pr. Adrian Giosan, consilierul juridic eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat o slujbă de binecuvântare a noului edificiu.
În cuvântul adresat cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe cei care lucrează în justiţie să-şi raporteze activitatea lor la legea divină şi la conştiinţa proprie: „Dumnezeu a lăsat oamenilor, în numele Său, să îndeplinească actul de justiţie. Este suprema încredere cu care Creatorul şi Proniatorul l-a înzestrat pe om, ca, în numele Divinităţii, el să acţioneze. De aceea, nădăjduiesc din toată inima că şi de aici încolo, aşa cum am constatat din puţinele discuţii şi dialoguri pe care le-am avut cu oamenii implicaţi în justiţie, că veţi avea în faţă, atunci când veţi judeca un lucru, legea divină, conştiinţa proprie, cât şi privirea îndreptată spre Cer, căci de la Cer primeşte omul puterea de a decide drept. Să vă binecuvânteze Dumnezeu pe toţi şi să vă dăruiască putere să vă bucuraţi de acest aşezământ“.
Noul Palat de Justiţie din Iaşi reprezintă o investiţie de aproximativ 10 milioane de euro, ce a fost finanţată de Banca Mondială. Noul imobil are o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, cinci etaje, 14 săli de judecată şi 209 birouri şi anexe, în care funcţionează Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi.