Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
De la redutabile cetăți pământești la tainice porți cerești
Sub această formulă ne-am gândit să organizăm o memorabilă călătorie, în această toamnă, la propunerea părintelui Cristian Marius Dima, director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, și cu sprijinul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
În perioada 21-25 octombrie, la toate nivelurile de învățământ de la școala teologică buzoiană s-a desfășurat programul „Școala altfel”, în cadrul căruia, pe lângă multitudinea de activități extrașcolare, propuse de elevi și de profesori, s-a desfășurat și un proiect menit să actualizeze cunoștințele de istorie, lingvistice și specifice mai multor discipline teologice, dar și să dezvolte competențele interculturale ale elevilor noștri.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, 47 de elevi seminariști, cu o conduită morală aleasă și cu merite deosebite la învățătură, au fost invitați să participe, în mod gratuit, alături de trei profesori, la un pelerinaj conjugat cu vizite culturale la mai multe mănăstiri și cetăți medievale din Transilvania, pe parcursul a trei zile pline de lumină și de ruginiu așternut în Brumărel.
Itinerarul propus a îmbinat armonios atât componentele religioasă și duhovnicească, cât și pe cele cultural-pedagogice, cu nădejdea că seminariștii vor prețui din plin darul primit, cu atâta generozitate, din partea Centrului eparhial din Buzău.
Pelerinajul a început în zorii zilei de marți, 22 octombrie, când elevi de la toate clasele de liceu și profesorii lor - pr. director Cristian Marius Dima, Valentin Andronache - am pornit la drum, pe Valea Buzăului, cu nădejde, voie bună și merinde oferite de Ceainăria Culturală, aflată vizavi de seminar. În drumul către Sibiu, ne-am oprit să admirăm impunătoarea biserică fortificată din Prejmer, în județul Brașov. Următorul popas l-am făcut la Cetatea Feldioara, cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania, numită în germană Marienburg.
După un picnic la poalele cetății, ne-am îndreptat către Sighișoara, cea mai bine conservată cetate orășenească din Transilvania și, totodată, cea mai mare cetate medievală din Europa, locuită fără întrerupere și înregistrată în patrimoniul UNESCO. La orele înserării, când am ajuns în Sibiu, ne-am bucurat de liniștea burgului, purtându-ne pașii către mai multe obiective de interes local: Catedrala Mitropolitană, Piața Mare, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor și altele.
A doua zi, miercuri, 23 octombrie, am călătorit către Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina. Ne-am adunat sufletele, pentru câteva clipe, în rugăciune și cântare, în Catedrala Încoronării și am vizitat Complexul Arhiepiscopal. Am vizitat, de asemenea, Catedrala romano-catolică din apropiere, Muzeul Național al Unirii și am străbătut traseul pietonal până la porțile cetății. Din Alba Iulia, am coborât în Țara Hațegului, către Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara, unde ne-am rugat la mormântul Sfântului Cuvios Mărturisitor Arsenie și în peștera unde a viețuit Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop. La întoarcere, în drumul către Sibiu, am făcut un popas la vestitul Castel al Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, unul din cele mai reprezentative și impresionante monumente de arhitectură gotică din România.
În cea de-a treia zi, 24 octombrie, am părăsit modernul hotel care ne-a găzduit în Sibiu și ne-am îndreptat pașii către poalele Munților Făgăraș. Destinația? Mănăstirea Cârțișoara. Acest scump loc de rugăciune a fost ridicat de o mână de viețuitoare, cu mare efort și osteneală, pe locul unuia mai vechi, trecut prin focul prigoanei generalului austriac Adolf Nikolaus von Buccow (1712-1764).
După ce am părăsit acel colț de rai, am vizitat ruinele fostei mănăstiri cisterciene de la Cârța, prima înființată de acest ordin monahal apusean în Transilvania, în 1179, iar apoi, ne-am continuat călătoria către Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Ultimul obiectiv pe care l-am vizitat a fost monumentala Cetate a Făgărașului - ce găzduiește între zidurile ei și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” -, uimitoare prin istoria sa fascinantă, dar și prin trecutul său glorios, nefiind cucerită vreodată în forma ei păstrată până astăzi.
Și pentru că traficul rutier ne-a încetinit mult ritmul după-amiezii, ne-am întors direct la Buzău, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră în aceste zile, iar elevii seminariști, deprinzând că recunoștința îmbracă trei forme: un sentiment din adâncul inimii, o expresie de mulțumire și un dar întors, și-au exprimat gratitudinea față de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru dragostea părintească și generozitatea pe care le manifestă întotdeauna față de ei și pentru șansa de a vedea cu ochii lor locuri necunoscute sau pe care le vizitaseră numai cu ochii gândului, citind, sau prin imagini.
„În aceste zile am avut ocazia să parcurgem împreună un traseu deosebit, prin locuri încărcate de istorie și trăire duhovnicească, ce ne-au oferit o imagine amplă asupra patrimoniului cultural și religios al Transilvaniei. Obiectivele vizitate au fost nu doar lecții vii de istorie, ci și ocazii de reflecție asupra moștenirii duhovnicești a poporului român din aceste ținuturi. Organizarea impecabilă a acestui pelerinaj, oferit ca dar de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei comunității seminariale, a făcut ca totul să fie o experiență memorabilă, prilej de comuniune și întărire a legăturilor dintre noi. Fiecare loc vizitat ne-a îmbogățit sufletește și ne-a oferit momente de liniște, reculegere și admirație față de frumusețea culturală și naturală a acestor locuri. Ne rămân în suflet amintirile acestor zile pline de învățăminte și trăiri spirituale” , a spus Sorin-Ionuț Ștefăniu, clasa a XII-a.