În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Debut de an școlar pentru elevii Seminarului Teologic din București
La Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București a avut loc luni, 9 septembrie, festivitatea de deschidere a noului an școlar 2024-2025. Cu acest prilej, un sobor de slujitori, profesori ai școlii teologice, condus de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba de Te Deum în prezența elevilor și a părinților lor, a cadrelor didactice și a ostenitorilor instituției de învățământ teologic.
Slujba de Te Deum a fost oficiată la orele prânzului la Altarul de vară al Mănăstirii Radu Vodă, aflată în vecinătatea seminarului, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul școlii. În continuare, ierarhul a dat citire mesajului adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu ocazia începutului noului an școlar, intitulat „Educația creștină este lumină pentru societate”.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul le-a vorbit tinerilor prezenți despre responsabilitatea ce revine fiecărei părți implicate în actul educațional și a subliniat importanța educației pentru viitorul fiecăruia dintre elevi, chiar dacă acest viitor nu se va regăsi în activitatea și misiunea directă a Bisericii: „Unii dintre voi ar putea deveni slujitori ai Bisericii: ierarhi luminați, călugări sau preoți plini de vocație, care vor aduce pe calea mântuirii mii de suflete. Dar nimeni nu va putea descoperi acest lucru până când nu veți dobândi mai întâi dragostea față de rugăciune, de Sfânta Scriptură și de scrierile Sfinților Părinți, învățând de la profesorii voștri principiile potrivit cărora se desfășoară activitatea de îndrumare a credincioșilor pe calea mântuirii. Unii dintre voi ar putea deveni teologi importanți, dogmatiști, istorici bisericești, scriitori străluciți, suficient de buni pentru a scrie cărți sau articole în reviste celebre, dar nimeni nu va putea descoperi o astfel de aplecare până când nu veți învăța să alcătuiți o predică, să scrieți un eseu sau un articol corect în limba română. Unii dintre voi ați putea excela în alte domenii de activitate, ați putea deveni pictori sau artiști celebri, muzicieni, dirijori geniali, dar s-ar putea să nu știți acest lucru până când nu veți învăța mai întâi chestiuni elementare la orele de educație plastică sau la orele de muzică. Indiferent de ceea ce visați să deveniți în viață, trebuie să știți că pentru orice aveți nevoie mai întâi de o educație bună, solidă”.
La rândul său, părintele prof. dr. Marian Colțan, directorul instituției de învățământ teologic, i-a mulțumit pentru binecuvântare ierarhului și a adăugat: „Rezultatele obținute de elevii noștri în anul școlar precedent ne dau speranță și pentru acest an și, așa cum a menționat Preasfinția Sa, corpul profesoral este unul de elită, atât din punct de vedere al pregătirii, cât și moral. Elevii au privilegiul de a se forma atât intelectual, cât și duhovnicește, în spațiul Mănăstirii Radu Vodă care îi ajută să își dezvolte latura spirituală, să se apropie mai mult de Dumnezeu și să manifeste față de semenii lor empatie și compasiune. Cred că rezultatele obținute până acum și mai ales integrarea pe piața muncii a elevilor de la profilul postliceal sanitar ne arată că pregătirea lor este una solidă, iar latura spirituală întregește caracterul elevului format la seminarul din București”.
La final, toți cei prezenți au fost binecuvântați de ierarh cu apă sfințită, iar elevii au primit câte o carte de rugăciuni din partea Părintelui Patriarh Daniel.
Pentru anul școlar 2024-2025, unitatea de învățământ are înscriși 408 elevi: 145 de elevi la profilul teologic și 263 de elevi la profilul postliceal sanitar.