Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Debutul sărbătorii Sfântului Grigorie de Nyssa în centrul Capitalei
În Biserica Ortodoxă va fi sărbătorit miercuri, 10 ianuarie 2024, Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei, fratele Sfântului Vasile cel Mare și unul dintre marii Părinți capadocieni din secolul al 4-lea. Această zi reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii Bisericii Domnița Bălașa din București, Paraclis Patriarhal, care își va sărbători astfel unul dintre hramuri. Cinstirea sfântului ocrotitor a debutat în seara zilei de ajun când, în lăcașul de închinare din centrul Capitalei, un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba Vecerniei cu Litie.
Din soborul de slujitori au făcut parte: părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal; părintele prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; părintele lect. dr. Zaharia Matei; părintele asist. dr. Alexandru Atanase Barna; părintele asist. dr. Georgian Păunoiu; arhidiaconul lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial, precum și alți clerici. În continuare, în jurul bisericii a fost purtată în procesiune, cu multă evlavie, în sunet de clopote și cântări duhovnicești, racla ce adăpostește un fragment din cinstitele moaște ale sfântului, aflată în patrimoniul sacru al lăcașului de cult. Pe parcursul întregii slujbe, credincioșii s-au închinat înaintea cinstitului odor, cerând binecuvântarea ierarhului prăznuit.
Ritualul liturgic a fost urmat de un eveniment editorial de seamă, în cadrul căruia au avut loc două prezentări de carte. Cu acest prilej, au luat cuvântul: părintele asist. dr. Alexandru Barna, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; părintele dr. Paul Oprea-Călin, autorul volumului „Ipostaze ale orației funebre antice. Sfântul Grigorie de Nyssa: In Meletium, In Pulcheriam, In Flacillam”; și dr. Mihai Grigoraș, specialist în teologie patristică și traducătorul volumului „Scrisori și tratate trinitare”, volum ce reunește nouă opuscule ale Sfântului Grigorie de Nyssa care au ca subiect comun dogma trinitară.
Despre prăznuirea deosebită din această seară a sfântului ocrotitor al lăcașului bucureștean ne-a vorbit părintele lect. dr. Zaharia Matei, slujitor al Bisericii Domnița Bălașa: „Despre Sfântul Grigorie de Nyssa, Părinții Bisericii au spus că este «mintea care cugetă», spre deosebire de fratele său, Sfântul Vasile cel Mare, care este «brațul ce lucrează». Îl purtăm cu multă dragoste în suflet, iar acest lucru se vede și din prezența în număr mare a credincioșilor la slujba din această seară, chiar dacă este o zi obișnuită din săptămână. Aceștia îl cinstesc pe sfânt și îl simt aproape, el fiind un sfânt al rugăciunii și al contemplației. Cei care iubesc rugăciunea simt, într-adevăr, valoarea și lucrarea sfințitoare și rugătoare a Sfântului Grigorie de Nyssa. Ne hrănim din teologia lui atât inima, cât și cugetul. După slujba Vecerniei și după procesiune, a avut loc un eveniment frumos, pentru minte și inimă, adică prezentarea a două lucrări care au legătură cu activitatea Sfântului Grigorie. Ne bucurăm că am putut organiza acest eveniment care a cuprins atât latura contemplativă a vieții sfântului ocrotitor, cât și pe cea de autor de tratate și scrieri teologice”.