În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Decorarea drapelelor de luptă ale unor unități ale Armatei Române
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, miercuri, 24 ianuarie, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din Capitală a fost organizată o ceremonie religioasă și militară la care au participat președintele României, Klaus Werner Iohannis; premierul României, Ion-Marcel Ciolacu, reprezentanți ai administrației centrale și locale, precum și ai structurilor Armatei Române. Din partea Patriarhiei Române a participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Ceremonia solemnă dedicată împlinirii a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române a debutat prin intonarea Imnului de stat al României, urmată de săvârșirea unei slujbe de Te Deum de către un sobor de preoți militari, sub protia părintelui Sorin-Ștefan Pitic, coordonatorul preoților care activează în cadrul Armatei Române.
După oficierea slujbei de mulțumire, a avut loc ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale Statului Major al Forțelor Terestre și Diviziei 2 Infanterie „Getica”, în semn de apreciere a rezultatelor deosebite obținute de personalul unităților în desfășurarea activităților specifice, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei Române.
În continuare, președintele României a rostit o alocuțiune în care a subliniat importanța istorică a evenimentului de la 24 ianuarie 1859.
„Marcăm astăzi 165 de ani de la momentul fondator al României moderne. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Țării Românești a realizat Unirea de facto a celor două principate și a reprezentat deschiderea unui drum ireversibil. Acesta a fost pasul esențial care a făcut posibil idealul nostru național, unitatea tuturor românilor, desăvârșit prin Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. (…) Această aniversare nu este doar un moment retrospectiv, ci și o oportunitate de a ne inspira din lecțiile valoroase ale trecutului pentru a proiecta un viitor mai bun pentru națiunea noastră. Decizia istorică de la 24 ianuarie 1859 a fost o alegere conștientă a parcursului nostru colectiv. În spiritul solidarității, românii din cele două principate au demonstrat atunci că unitatea este forța care transcende orice provocare. Ziua Unirii Principatelor Române ne reamintește de spiritul vizionar și de curajul înaintașilor noștri care au îndeplinit acest ideal național. Să privim cu încredere către viitor, ancorându-ne în principiile și valorile europene care ne unesc și ne ajută să putem depăși orice crize și provocări”, a spus președintele Klaus Werner Iohannis.
Un cuvânt a rostit și prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu, care a evidențiat faptul că Unirea Principatelor Române reprezintă „simbolul puterii colective a românilor”.
„Această zi, la 165 de ani distanță, ne transmite la fel de puternic forța valorilor care ne definesc ca națiune, o zi care ne dă ocazia de a onora efortul și sacrificiile românilor care au luptat pentru idealurile noastre comune: unitate și suveranitate. În toate momentele de cumpănă ale țării, poporul român a fost de fiecare dată capabil de eforturi naționale uriașe. Când totul părea împotrivă, românii au demonstrat o solidaritate impresionantă în fața provocărilor și a amenințărilor. Au arătat că știu să fie uniți și determinați în realizarea unui interes național comun, iar Unirea, așa cum au văzut-o înaintașii noștri, reprezintă simbolul puterii noastre colective, al capacității noastre de a depăși obstacolele și a construi împreună un viitor mai bun”, a spus premierul României.
Ceremonia s-a încheiat prin depunerea de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, care a devenit un important loc de reculegere, edificat în memoria tuturor ostașilor români care și-au jertfit viața pentru întregirea și apărarea țării.